Rektorica Mencer: Sveučilište želi unaprijediti odnose s medijima

SVEUČILIŠTE u Zagrebu želi unaprijediti odnose s javnim medijima i s njima uspostaviti djelatan partnerski odnos za opću dobrobit hrvatskoga društva, istaknula je rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer.

S tim ciljem i na poticaj zagrebačkoga Sveučilišta i njegove rektorice danas je održan zajednički razgovor predstavnika akademske zajednice i medija na koji su pozvani i glavni urednici javnih medija te urednici i novinari rubrika koji prate rad sveučilišne zajednice.

Pozivu na razgovor odazvao se, osim predstavnika akademske zajednice - profesora i studenata - i potpredsjednik Vlade Ante Simonić te više novinara i urednika koji prate rad sveučilišne zajednice te glavni urednik ´Poslovnoga tjednika´ Miodrag Šajatović.

Rektorica je podsjetila kako je na početku njezina mandata jedno od prvih novinarskih pitanja bilo hoće li ponovno otvoriti sjednice Senata novinarima. S tim u vezi spomenula je preporuku europskih stručnjaka da se sveučilišna autonomija očituje i u tomu da se o pitanjima što se odnose na sveučilište raspravlja bez nazočnosti medija, ali da javnost treba izvješćivati o zaključcima rasprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekavši da Sveučilište zato i organizira konferencije za novinare na kojima izvješćuje o radu Senata, rektorica Mencer ocijenila je da je izvješćivanje medija o tomu vrlo skromno, a to je zapravo, rekla je, i predmet rasprave.

I dok su svi sudionici u raspravi pohvalili inicijativu rektorice Mencer, primjedbe su, kako je zaključila prorektorica za međunarodnu suradnju Vlasta Vizek-Vidović, pokazale da postoje podjednako različita mišljenja na svim stranama - i u akademskoj zajednici i među novinarima. Izrazila je nadu da je današnji susret, na kojemu je iskazan i potreban minimum zajedničkoga interesa, početak uspješne suradnje medija i Sveučilišta. Jer, smatra prorektorica, preduvjet za to su profesionalizam i ekspertnost sveučilišne zajednice i novinara.

Iznijela je i nekoliko ideja kako poboljšati suradnju, pa su se tako novinari obvezali da će odgovoriti na upitnik u kojemu će o tome iznijeti svoja razmišljanja. Prorektorica je obećala da će Sveučilište prirediti seminar o ključnim temama odnosa sveučilišta i medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara