Republika Srpska istražuje pokolj u Srebrenici, želi mijenjati povijest

Republika Srpska istražuje pokolj u Srebrenici, želi mijenjati povijest
Foto: EPA

VLADA Republike Srpske formirala je dvije odvojene komisije koje će istraživati zbivanja u Srebrenici i stradanja Srba u Sarajevu tijekom rata od 1992. do 1995. godine, potvrdio je entitetski ministar pravosuđa Anton Kasipović.

On je novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice vlade kazao kako je donesena odluka da objema komisijama predsjedavaju povjesničari iz Izraela pri čemu bi na čelu one koja je zadužena za revidiranje sudski utvrđenih istina o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice bio povjesničar Gideon Greif dok bi drugu, zaduženu za Sarajevo, vodio Raphael Israeli, profesor emeritus Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

"Ove dvije komisije će se baviti stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i u Sarajevu, svi u periodu 1992.-1995. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje i želim kazati da ovo pitanje podrazumijeva pijetet prema svim žrtvama, ali i (nastojanje) da se dođe do svih relevantnih podataka u vezi sa stravičnim stradanjima koja smo svi skupa imali u proteklom ratu", izjavio je Kasipović.

Ministar pravosuđa RS-a utvrdio je kako je temeljni motiv uspostave ovakvih komisija "pomirenje sadašnjih i budućih generacija".

Dodik sve pokrenuo

Komisije su osnovane nakon što je parlament RS-a na poticaj Milorada Dodika koji je tada bio predsjednik tog entiteta u kolovozu 2018. godine poništio ranije izvješće vlade RS-a iz 2004. godine kojim je priznata odgovornost vojske i policije bosanskih Srba za genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Tim je izvještajem potvrđena činjenica o nestanku odnosno ubojstvu više od sedam tisuća srebreničkih Bošnjaka koja je utvrđena i tijekom suđenja bivšim pripadnicima političkog i vojnog vrha bosanskih Srba pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Dodik je pred zastupnicima u parlamentu RS-a u kolovozu prošle godine iznio tvrdnju da su u izvješću krivotvorene činjenice s ciljem da se RS proglasi genocidnom tvorevinom i kao takva ukine, a za sve je okrivio nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna.

Istražuju i opsadu Sarajeva

Parlament RS-a je na Dodikovo inzistiranje odlučio da se povijest rata u Srebrenici ponovno istražuje kao i da se uspostavi komisija koja bi potvrdila tezu da je tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine u tom gradu ubijeno više od tri i pol tisuće Srba i da su oni bili žrtve likvidacija koje su provodile zakonite vlasti Republike BiH.

Odluka parlamenta RS-a da potakne proces revizije povijesnih činjenica naišla je na oštre osude u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici.

Posebni predstavnik Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adam Dieng tada je ocijenio kako takvi postupci vrijeđaju žrtve i podrivaju vladavinu prava.

"To je korak unatrag za BiH"

"To je korak unatrag za Bosnu i Hercegovinu, podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih skupina tijekom rata 1992-1995. godine", izjavio je Dieng odmah nakon što je parlament RS-a odbacio ranije izvješće entitetske vlade.

Posebnom izjavom reagirao je i američki State Department upozoravajući kako su pokušaji da se odbace ili dopune izvješća o Srebrenici dio širih napora da se "revidiraju činjenice iz prošlih ratova, niječe povijest i politizira tragedija".

Vlastima i građanima RS-a iz Washingtona su poručili kako bi im bilo bolje da prestanu slaviti ratne zločince i osude zlodjela koja su oni počinili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara