Republika Srpska odustala od uvođenja pričuvnog sastava policije

Republika Srpska odustala od uvođenja pričuvnog sastava policije
Foto: EPA

VLASTI Republike Srpske odustale su od uvođenja pričuvnog sastava policije nakon što se tome prošli tjedan snažno usprotivio visoki dužnosnik američkog State Departmenta, a svoje protivljenje izrazile i hrvatske stranke, dok su bošnjačke stranke najavljivale protumjere. 

Najprije su vlasti u srpskom entitetu u travnju donijele nacrt zakona kojim se predviđa uspostava pričuvnog sastava policije, a zatim su sličnu mjeru najavile bošnjačke stranke.

Međunarodna uprava usprotivila se stvaranju novih pričuvnih policijskih snaga jer takav plan opasno podsjeća na vrijeme prije rata u BiH, kada su se masovno stvarali pričuvni sastavi vojske i policije. 

Iz hrvatske političke grupacije istodobno su pozvali na uspostavu većeg stupnja koordinacije i suradnje između svih policijskih agencija u zemlji, što bi pomoglo uspostavljanju reda i nadzora nad migrantskom krizom.

Kažu da su odustali iz praktičnih razloga

Kako su u ponedjeljak priopćili iz ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, odustajanje od uvođenja pričuvnog sastava policije objasnili su 'praktičnim razlozima'. 

Narodna skupština RS-a je u prvome čitanju već prihvatila izmjene zakona o unutarnjim poslovima kojim je predviđeno uvođenje pričuvnog sastava policije, a slične protumjere najavile su bošnjačke stranke. 

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta Matthew Palmer otvoreno se prošloga tjedna usprotivio takvim potezima iz dvaju bosanskohercegovačkih entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH. 

I stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH usprotivile su se takvom scenariju.  

Iz MUP-a RS-a su istodobno najavili da će, uz odustajanje od uvođenja pričuvnog sastava policije, pojačati svoje redovite snage. 

Pojasnili su da je MUP odlučio "reorganizirati svoje interventne snage radi bržeg i učinkovitijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočavaju u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata". Umjesto sadašnjeg naziva, Postrojba za potporu promijenit će naziv u Žandarmeriju, koja će biti popunjena aktivnim sastavom MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara