Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a zalaže se za bombardiranje Meke i Medine

TOM TANCREDO, kandidat republikanaca za poziciju "najvažnijeg čovjeka u svijetu" poznat je po čvrstim stavovima. U svojim nastupima Tancredo ne štedi teroriste, kriminal, ali ni demokrate.
Međutim, u svojim posljednjim debatama, izgleda da je pretjerao s neukusnim izjavama.

Naime, Tancredo se zalaže za odvraćanje od terorističkih napada na SAD, prijetnjom bombardiranja muslimanskih svetišta Meke i Medine, objavio je New York Times.

"Da se mene pita, trebali bi objasniti teroristima kako će nakon bilo kojeg napada na SAD, uslijediti bombardiranje Meke i Medine", izjavio je Tancredo u posljednjoj debati u Iowi. Izjave tijekom njegove kampanje išle su i u drugom smjeru. Tako je u par navrata izjavio kako bi trebalo bombardirati Meku i Medinu i na taj način se osvetiti za terorističke napade na SAD.

Novinar američkog internet portala Dissident Voice analizirao je nejasne stavove ovog predsjedničkog kandidata i zaključio kako polazi od doktrine - Napad je najbolja obrana, doktrine koju je često zagovarao i američki predsjednik Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko poštujemo principe samoobrane, ne smijemo isključiti upotrebu sile i prije nego što bi došlo do napada, ukoliko bi posljedice takvog napada bile pogubne za našu zemlju", analiziraju jednu od Bushevih izjava novinari Dissident Voicea, ironizirajući ovakve stavove.

"Napad u samoobrani u svrhu odvraćanja mogućnosti terorističkog napada koji bi se mogao dogoditi?!", čudi se novinarka Dissidenta, naglašavajući kako je "mogući napadač uvijek u očima promatrača" (čime aludira na opasan gubitak objektivnosti kod "promatrača", op.a.).

Začuđuje također činjenica da Tancredo predlaže napade na Meku i Medinu, svetišta koja se nalaze na teritoriju Saudijske Arabije, koja je i dalje saveznik SAD-a.

Bilo kako bilo, ostali predsjednički kandidati nisu podržali Tancreda u njegovim razmišljanjima, a od svega se službeno ogradio i State Department, komentiravši izjave Tancreda kao "potpuno lude". 

"Samo ću vam reći kako je nečuveno da netko predlaže napade na svetišta bilo da se radi o muslimanskim, kršćanskim, židovskim, ili svetim mjestima neke druge religije", izjavio je danas Tom Casey, glasnogovornik State Departmenta.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara