Ressler: Nelogično je da SDP glasa protiv Europske komisije

Ressler: Nelogično je da SDP glasa protiv Europske komisije
Foto: EPA

HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler moguće glasanje SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu protiv prijedloga novog sastava Komisije zbog imovine Dubravke Šuice ocjenjuje nelogičnim i podsjeća da se SDP protiv imenovanja Dubravke Šuice u Europsku komisiju nije izjasnio ni u saborskom Odboru.

Prema pisanju Večernjeg lista, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod pritiskom su vrha stranke i svojih zastupnika iz sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, glasaju protiv cijelog sastava Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta 23. listopada.

"To mi izgleda politikantski jer nisu glasovali protiv Dubravke Šuice u saboru, odnosno bili su suzdržani u Odboru za europske poslove, a njihov će klub europskih socijalista u Europskom parlamentu podržati predloženi sastav Komisije", rekao je Ressler za Hinu.

"Takva moguća odluka bila bi nelogična i vidjet ćemo kako će završiti", dodao je Ressler uz ocjenu kako su takvi postupci "svojstveniji marginalnim grupama" u Europskom parlamentu.

SDP-ovci nisu dobili naputak da glasaju protiv saziva Europske komisije

SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu za sada iz stranke nisu dobili naputak da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice, glasaju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta u listopadu, rekla je danas za Hinu SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, no dodala je da "ne može prejudicirati" konačan stav SDP-a.

Borzan je rekla kako "vjeruje da će o tome još biti razgovora" u SDP-u te napomenula da do izjašnjavanja o stavu Komisije Ursule von der Leyen još ima vremena.

Ressler, sukladno pisanju Večernjeg lista, nagađa kako je inicijativa da se SDP-ovi europarlamentarci izjasne protiv imenovanja Dubravke Šuice prvenstveno povezana s političkim odnosima na nacionalnoj razini te da dolazi iz Zagreba.

SDP želi izbjeći pitanja o tome da je podržao Šuicu

Večernji je napisao kako u vrhu SDP-a i u njegovom Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer je SDP u unutarnjopolitičkoj borbi i želi izbjeći pitanja o tome da je podržao Šuicu.

S obzirom na odbacivanje francuske kandidatkinje u Europskom parlamentu za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, bliske suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao i na pad socijaldemokratske vlade u Rumunjskoj koja je trebala predložiti svog novog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji, izjašnjavanje Europskog parlamenta o sastavu Komisije se očekuje tek u studenom ili prosincu.

Borzan ocjenjuje kako ti današnji događaji mogu "potpuno zakomplicirati i odgoditi izbor nove komisije" te da je sada "sve neizvjesno", dok se Ressler nada da će Europski parlament glasati o Komisiji "što skorije" te podsjeća da ovo nije prvi put da sastav Komisije nije definiran prije 1. studenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara