Reuters: Datum početka pregovora ovisi o ocjeni suradnje s ICTY-em

EUROPSKA unija će odrediti datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom pod uvjetom da Vijeće EU-a potvrdi da ona surađuje s Haškim sudom, stoji u nacrtu dokumenta nizozemskog predsjedništva EU-a, na koji se poziva Reuters.

U nacrtu izjave, koji je nizozemsko predsjedništvo proslijedilo na raspravu u Odboru stalnih predstavnika (COREPER), nije naveden datum početka pregovora, nego je to ostavljeno čelnicima EU-a koji će se okupiti na summitu 16. i 17. prosinca. U samom nizozemskom tekstu, do kojeg je došao Reuters, ostavljena je praznina koja bi na summitu trebala biti popunjena konkretnim datumom.

Ministri vanjskih poslova EU-a pozivaju se da odobre pregovarački okvir, koji je predložila Europska komisija, "imajući u vidu otvaranje pristupnih pregovora dana ( ), pod uvjetom da Vijeće (ministara vanjskih poslova) potvrdi punu suradnju s ICTY-em", navodi se u nacrtu.

O tom nacrtu će se prvo raspravljati na COREPER-u, tijelu kojeg čine veleposlanici zemalja članica i koje priprema sastanke Vijeća Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministri vanjskih poslova prvi sljedeći sastanak imaju 13. prosinca, nekoliko dana prije summita.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je prošli tjedan u izviješću Vijeću sigurnosti UN-a navela slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine kao jedini problem u suradnji Hrvatske s ICTY-em.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara