Revolucija kišobrana: Tisuće prosvjednika na ulicama Hong Konga

Revolucija kišobrana: Tisuće prosvjednika na ulicama Hong Konga

Foto: Hina

TISUĆE pobornika trojice mladih zatvorenih čelnika "Revolucije kišobrana", velikog prodemokratskog pokreta iz jeseni 2014. u Hong Kongu, prosvjedovali su tražeći oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Prizivni sud izrekao je prošlog tjedna zatvorske kazne trojici čelnika hongkonškog demokratskog pokreta u trajanju od 6 do 8 mjeseci, zadavši udarac traženju općeg prava glasa i izazvavši optužbe za političku umiješanost.

Prijeti im zatvor

Joshua Wong (20), Alex Chow (24) i Nathan Law (26) osuđeni su prošle godine na rad za opće dobro zbog nezakonitog okupljanja, ali je hongkonško Ministarstvo pravosuđa tražilo reviziju presude i njihovo slanje u zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wong je zatvoren na šest mjeseci, Chow na sedam, a Law na osam. Law je dosad najmlađi demokratski izabrani zastupnik Hong Konga. Međutim, prošli je mjesec ostao bez te pozicije zbog vladine tužbe.

Oslobađanje političkih zatvorenika

Na prosvjedima okupljeni su pred Prizivnim sudom u središtu otoka skandirajući tražili "oslobađanje svih političkih zatvorenika".

Ova bivša britanska kolonija, kojom se upravlja po načelu "jedna zemlja, dva sustava" otkad je vraćena pod kinesku vlast 1997., bila je pogođena tromjesečnim, uglavnom mirnim, uličnim prosvjedima krajem 2014. godine na kojima se tražilo da Peking tome gradu omogući punu demokraciju i uvede opće pravo glasa, ali Peking nije uzmaknuo ni pedlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara