Rezolucija o Srebrenici i dalje na čekanju: Dijelu Srba sporna je riječ "genocid"

Rezolucija o Srebrenici i dalje na čekanju: Dijelu Srba sporna je riječ "genocid"

Tekst: L.J.
Foto: AFP

U SKUPŠTINI Srbije i dalje nema šireg konsenzusa za izglasavanje deklaracije o Srebrenici, a tako će i biti sve dok se u tekstu spominje riječ genocid, piše Glas javnosti.

Rezolucija kojom parlament treba osuditi ovaj zločin sastoji se od dva dijela - preambule i samog teksta od nekoliko rečenica. U preambuli se citira presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojoj je Srebrenica okarakterizirana kao genocid, dok se u tekstu osuđuje zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narodna skupština najoštrije osuđuje zločin nad Bošnjacima u Srebrenici i izražava gnušanje nad barbarskim zvjerstvima. Izražava se najdublje saučešće obiteljima žrtava i počast žrtvama zločina", stoji, između ostalog, u rezoluciji. U tekstu je zapisano i obećanje da će se pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu naći i Ratko Mladić.

Prema izjavi predsjednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović za Kurir, sastavljanje rezolucije bliži se kraju. Ona je poručila i kako će se javnost i medije upoznati s rezolucijom onda kada se zastupnici upoznaju s tekstom.

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma protivi se ideji da u rezoluciji bude upotrijebljen izraz "genocid". "Zalažemo se za osudu svih zločina, a ne samo da se donese jednostrani dokument. Mora se osuditi i zločin u Oluji koju Hrvati slave kao praznik, a i zločin u selu Krvavica, gdje je Naser Orić ubio 93 civila. Također, genocid je i događaj na mostu u Varvarinu, gdje je NATO pobio više od 20 mladih ljudi. Mi nećemo glasati za dokument", istaknuo je Marković. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara