Rezultati PISA testova u BiH: Svaki drugi učenik funkcionalno je nepismen

Rezultati PISA testova u BiH: Svaki drugi učenik funkcionalno je nepismen
Ilustracija: EPA

BOSNA i Hercegovina zauzela je 62. mjesto među 79 zemalja u obrazovnom istraživanju PISA-e, a svaki drugi petnaestogodišnjak u toj zemlji je ''funkcionalno  nepismen'', obavljeno je u utorak. 

"Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne može funkcionirati u području matematike, prirodnih znanosti i čitanja, ni u školskom sustavu, ni u privatnom okruženju, kao ni u nastavku školovanja", rekla je pomoćnica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Žaneta Džumhur.

Petnaestogodišnjaci u BiH imaju loše rezultate iz čitalačke pismenosti

Pojasnila je kako petnaestogodišnjaci u BiH imaju loše rezultate iz čitalačke pismenosti, što se odražava i na pismenost iz prirodnih znanosti te dovodi do toga da učenici osnovne prirodne fenomene ne znaju pojasniti niti znaju zašto se oni događaju. 

Po njezinim riječima, od BiH su iz ove regije lošiji samo Kosovo i Sjeverna Makedonija, dok je Albanija ispred BiH.

Ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić rekla je da su rezultate PISA istraživanja već predstavili nadležnim ministrima obrazovanja koji su iskazali volju i spremnost za reforme. 

"Najvažnije je da nakon 25 godina prestanemo tražiti krivce i usmjerimo se na poboljšanje obrazovanja", pojasnila je Stojkić. 

Rezultati su "poziv na djelovanje"

Sudjelovanje u PISA projektu u BiH je financirano sredstvima Europske unije u iznosu od 194.000 eura.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Unije za BiH rekao je da su rezultati istraživanja "poziv na djelovanje".

Veleposlanik Johann Sattler naglasio je da obrazovanje ima glavnu ulogu u zemljama u tranziciji jer im pomaže da izgrade demokratsku kulturu i doprinesu razvoju i napretku. 

"Daljnje iseljavanje mladih iz zemlje može se usporiti ako učenici dobiju učinkovit školski sustav koji je usporediv, priznat i lako prilagodljiv na međunarodnoj razini", rekao je austrijski diplomat na čelu EU-a u BiH. 

PISA se provodi od 2000. godine 

PISA (Programme for International Student Assessment), odnosno Međunarodni program za ispitivanje znanja i vještina učenika, najveće je svjetsko obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provodi od 2000. godine u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

Sudjelovalo je 79 zemalja, a testirano je ukupno 600 tisuća učenika, koji predstavljaju oko 32 milijuna petnaestogodišnjih učenika u zemljama sudionicama.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara