RH primila slovensku notu glede Savudrijske vale; u petak sastanak međudržavnog povjerenstva

HRVATSKA je primila slovensku notu koja je odgovor na hrvatsku notu uručenu u utorak u Zagrebu otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u kojoj se skretala pozornost na učestale povrede državne granice na moru.

"Ministarstvo vanjskih poslova primilo je slovensku notu kao odgovor na našu i mi je sada proučavamo", rekao je glasnogovornik Ministarstva Dobroslav Silobrčić.

U hrvatskoj noti tada je Sloveniji skrenuta pozornost na povrede hrvatske državne granice na području Savudrije, a naglašeno je da Hrvatska i dalje ostaje kod svog temeljnog opredjeljenja da se sva sporna pitanja rješavaju u europskom duhu uz jačanje međusobnog povjerenja i atmosfere dobrosusjedstva te u skladu s međunarodnim pravom.

Povrede hrvatske državne granice na moru dogodile su se 30. srpnja i 2. kolovoza u blizini Savudrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik Silobrčić također je potvrdio da će se u petak u Sloveniji održati sastanak supredsjedatelja međudržavnog povjerenstva za malogranični promet i suradnju (SOPS) Olge Kresović Rogulje i Aleksandera Geržina na kojem će se razgovarati o svim aspektima plovidbe u Savudrijskoj vali.

Kako je priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, cilj je sastanka uskladiti rješenje kojim bi se produžilo važenje tzv. ribarskog kodeksa u prostoru između Lovrečice na hrvatskoj i Ankarana na slovenskoj strani.

Takvim je kodeksom koji se odnosi na gospodarski ribolov u malograničnom prostoru prije dvije godine izbjegnut problem incidentnih situacija zbog nepostojanja sporazuma o granici na moru, a podržali su ga tadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan.

Slovenska strana očekuje da će ribolovni kodeks početi važiti već od petka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara