ribari bujštine vratili dozvole za ribarenje do ankarana

Ribari Bujštine vratili su danas Ministarstvu poljoprivredu i šumarstva 120 dozvola kojima im se, u skladu s privremenim režimom ribarenja u Savudrijskoj vali, omogućava ribarenje do Ankarana, jer ih to ribarenje ne zanima.

O tome su javnost na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili predsjednik Ceha ribara Bujštine Željko Majdenić i član Izvršnog odbora Daniele Kolec. Oni su s te konferencije poslali i otvoreno pismo premijeru Ivici Račanu u kojem naglašavaju da tzv. SOPS dozvole vraćaju jer ne žele i nemaju interesa ribariti u Sloveniji. Pritom obavještavaju premijera da slovenskih ribara u zadnje vrijeme nema u hrvatskom teritorijalnom moru što, drže oni, potvrđuje istinitost njihovih dosadašnjih tvrdnji da Slovenci tamo nemaju interesa za ribarenje.

´Međutim, Slovenci su ovakvim privremenim režimom ostvarili povijesne i političke uvjete u slučaju međunarodne arbitraže u svoju korist u vezi s pitanjem granice na moru s Hrvatskom´, napominju ribari Bujštine. Nadalje, uvjereni su kako do izgreda sa slovenskim ribarima ne dolazi ne zbog potpisanog Sporazuma o privremenom režimu ribarenja u Piranskom zaljevu, već zbog jasnog i odlučnog stajališta naših ribara u višekratnim pregovorima sa slovenskim kolegama.

´Zato Vas molimo još jednom da se prekine politička farsa oko granice i našeg područja za ribolov jer Slovenci, a i drugi, neće nikada ribariti ispred hrvatske obale´, poručuju u otvorenom pismu premijeru Račanu ribari Bujštine. Obraćajući se novinarima, Željko Majdenić je podsjetio da se lani više od 200 ribara od Funtane do Savudrije izjasnilo protiv ribarenja u slovenskim vodama i ribarenja slovenskih ribara u hrvatskom moru budući da, ponovio je on, s hrvatske strane ne postoji nikakav interes reciprociteta, na čemu počiva SOPS (Sporazum o pograničnoj suradnji).

Pritom Majdenić drži da je kodeks ponašanja na moru naštetio hrvatskim ribarima i to zbog nečega, dodao je on, čega uopće nema budući da slovenski ribari više ne ulaze u hrvatske vode te nema ni potrebe takvim kodeksom izbjegavati moguće incidente. Daniele Kolec ustvrdio je da su te dozvole stigle sa zakašnjenjem od dva i pol mjeseca te da su ribarima dodatno zakomplicirale život. On je pritom poručio da ribari Bujištine žele samo normalno živjeti i raditi na svom moru i od mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara