Ribari traže propise o ribarenju u hrvatskoj ekološko-ribolovnoj zoni

Ceh ribara Hrvatske obrtničke komore danas je na sastanku u Splitu donio zaključke među kojima je zahtjev da se odmah počne s izradbom propisa o ribarenju u hrvatskoj ekološkoribolovnoj zoni, kako bi saborska odluka o proglašenju te zone mogla stupiti na snagu u predviđenu roku, u početku listopada ove godine. L

"Italija je zainteresirana da se status njihovih ribara ne mijenja u odnosu na sadašnje stanje što se tiče ribolova u hrvatskoj ekološko-ribolovnoj zoni, pa ako nespremni dočekamo 3. listopada ove godine, lako se može dogoditi da se početak primjene odluke o proglašenju ekološko-ribolovne zone u Hrvatskoj odgodi", kazao je dopredsjednik Ceha ribara Vladan Bojić.

Stoga je krajnje vrijeme da se donesu propisi o ribarenju u hrvatskoj ekološko-ribolovnoj zoni, smatra Ceh ribara, koji je zaključio da treba osnovati skupinu koja će to početi raditi.

U toj bi skupini, po njihovu mišljenju, trebali biti predstavnici ministarstava poljoprivrede, mora, vanjskih i unutarnjih poslova, zaštite okoliša, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te gospodarske i obrtničke komore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu je također zaključeno da se izmijeni naredba o kategorizaciji plovidbe pomorskih brodova tako da se glavi 2. točki 5. na kraju teksta doda odredba da se "plovidba u vodama ekološko-ribolovne zone RHdopušta samo za brodove koji obavljaju gospodarski ribolov", tako da se omogući legalni ribolov u hrvatskoj ekološko-ribolovnoj zoni.

Ribari također traže brisanje odredbe u Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru koja zabranjuje ribolov koćaricama u moru plićem od 50 metara odnosno bliže od dvije nautičke milje od obale.

(Hina) xme yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara