Riječanin djevojčici napravio dijete: Njen otac podržavao vezu, baka ga otjerala

Riječanin djevojčici napravio dijete: Njen otac podržavao vezu, baka ga otjerala
Naslovna fotografija nema nikakve veze s događajima iz teksta Ilustracija: 123rf

NA optuženičku klupu sjeo je mladi muškarac koji se tereti da je kao 29-godišnjak stupio u intenzivnu emotivnu vezu s dvostruko mlađom djevojkom, zapravo djevojčicom, s kojom je imao i redovite spolne odnose, piše Novi list.

Rezultat njihove veze je i činjenica da je djevojka u dobi od 15 i pol godina rodila dijete, zdravu djevojčicu.

Hrvatskim Kaznenim zakonom kriminaliziran je spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, bez obzira na to, kako se to i naglašava u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, "postoji li djetetova privola ili ne jer ono u toj dobi nije sposobno dati pristanak na spolni odnos".

Muškarac je na kraju optužen za "teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta" jer je njegova mlada djevojka s kojom je spavao i ostala trudna (a u konačnici i rodila dijete). Optuženom tako prijeti kazna od najmanje tri pa do 15 godina zatvora.

Djevojčica zatrudnjela s 14 godina

Optužnica protiv okrivljenog, sada 32-godišnjaka, potvrđena je na sjednici vijeća riječkog Županijskog suda, tako da ga očekuje suđenje.

Inkriminirano je razdoblje od srpnja 2016. do kraja siječnja 2017. godine. Optuženi mladi muškarac, čovjek s radničkim zanimanjem, tereti se da je u to vrijeme održavao redovite spolne odnose sa svojom djevojkom, koja je tada bila u dobi od 14 i 15 godina, spavajući s njome u domu njenih roditelja, kao i u svojoj kući, odnosno kući svoje obitelji.

Zatrudnjela je s 14 godina, a dijete, zdravu djevojčicu, rodila je u listopadu 2017. godine, u dobi od 15 i pol godina.

Službena istraga o slučaju pokrenuta je u ljeto 2017. godine, nakon što je iz jedne pedijatrijske ordinacije u Primorsko-goranskoj županiji stigla obavijest da je potvrđena trudnoća maloljetnice, učenice osmog razreda osnovne škole koja treba roditi krajem rujna 2017. Mlada majka je rodila početkom listopada te godine i nakon toga je odlučila otići iz roditeljskog doma, otišla je živjeti kod oca djeteta.

Majka djevojčice se protivila, otac nije

Protiv oca djeteta, koji je i službeno priznao očinstvo, u međuvremenu je već otvorena istraga u kojoj je i pozvan na saslušanje na kojem se odlučio na obranu šutnjom.

Tijekom istrage je, prije podizanja optužnice, saslušan niz svjedoka, uz ostalo i članovi dviju obitelji glavnih aktera slučaja, koji su imali različite poglede na vezu mladog muškarca i tada 14-godišnje djevojčice.

"Dugo se nisam mogla pomiriti s time da će mi kći postati tako mlada majka i da živi s čovjekom koji je dvostruko stariji od nje. No sada se tješim time da je kod njih sve u najboljem redu, da se vole i poštuju", izjavila je, među ostalim, u svom svjedočenju majka djevojčice. Ispričala je da je svog zeta upoznala u srpnju 2016. godine, da se predstavio kao prijatelj njene kćeri. Naglasila je da je ona bila protiv toga da joj kći bude u vezi s njime, zbog velike razlike u godinama, ali njen muž nije bio protiv te veze, smatrao je da je to u redu jer je i njegova sestra 20 godina starija od svojeg supruga.

Majka djevojčice se prisjetila da je kćerin dečko nakon prvog susreta ponovo došao u njihovu kuću. Kći joj je rekla da će biti tu jer ga voli. Na njeno protivljenje kći je kazala kako joj nitko neće govoriti koga će ona voljeti. Tako je kćerin dvostruko stariji dečko prespavao s njome u dnevnom boravku, a to se i ponovilo više puta. Poslije je svakodnevno pitala kćer ima li s njime spolne odnose, a ona je odgovarala da nema. To je negirao i njen dečko, koji je cijeli svoj godišnji odmor u 2016. godini spavao kod njih. Nakon što je počeo raditi, prespavao bi kod njih vikendom.

Baka zabranila dolazak muškarcu

Majka je ispričala da je kćerin dečko tako dolazio kod njih sve do kraja 2016. godine, kada mu je, na majčino traženje, zabranila dolazak baka djevojčice, kao vlasnica kuće. Poslije toga je kći počela bježati u kuću dečka svakog vikenda i tamo bi prespavala. Svjedokinja je naglašavala da je odlazila kod njih i kćerinom dečku govorila da on nije za nju.

"On je govorio da se tu ništa ne može promijeniti jer se njih dvoje vole. To je potvrđivala i moja kći", prisjećala se majka djevojčice koja je razgovarala i s majkom svog zeta, ali bi i ona govorila da se tu ništa ne može učiniti.

U svibnju 2017. godine je tako utvrđeno da je trudna četiri i pol mjeseca, kada više nije mogla prekinuti trudnoću. Kći joj je tvrdila da nije znala da je trudna, da je redovito dobila menstruaciju unatrag šest mjeseci. Poslije nekoliko dana kći i njen dečko su joj rekli da su željeli dijete. Otac maloljetnice je vijest o trudnoći komentirao riječima da je to normalno, dok su baka i djed te starija sestra bili šokirani, rekla je majka, dodajući da je kći, čim je završila osmi razred osnovne škole otišla živjeti kod oca djeteta, piše Novi list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara