"Riječki filološki dani" od 18. do 20. studenog

"Riječki filološki dani"  od 18. do 20. studenog
MEĐUNARODNI znanstveni skup "Riječki filološki dani" održat će se u Rijeci od 18. do 20. studenoga, a na njemu će sudjelovati 70tak znanstvenika s područja jezikoslovlja i znanosti o književnosti iz Hrvatske i 10tak europskih država, najavljen je na danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci.

Teme ovogodišnjih "Riječkih filoloških dana" su tradicija europskog identiteta, Vinko Pacel i njegovo doba te suvremena filološka misao, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora, Irvin Lukežić.

U prvoj temi govorit će se o prožimanju različitih jezika te građenju nacionalnog ili nadnacionalnog identiteta pomoću jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djelovanje jezikoslovca i filologa Vinka Pacela ( 1828.-1869.) bit će istraženo s više gledišta.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinstvo, Pacel je bio čovjek širokih interesa: bavio se lingvistikom i zaslužan je za hrvatsku znanstvenu terminologiju, izradio je gramatiku hrvatskog jezika 1860.), a bavio se prevođenjem udžbenika u rasponu od svilarstva do rudarstva.

Također od 1851. radio je na riječkoj gimnaziji kao profesor tadašnjeg - kako se nazivao - narodnog, odnosno hrvatskog jezika. Bio je i ravnatelj zagrebačke realke (1867.-69.), Vinko Pacel bio je i urednik nekoliko časopisa.

Organizator "Riječkih filoloških dana" je Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara