Riječki HNK: Damiani se ne brine za talijansku dramu, nego za svoj džep

SLUŽBA za propagandu i marketing riječkoga HNK "Ivana pl. Zajca" uputila je danas priopćenje medijima kao, kako je navedeno, "odgovor HNK Ivana pl. Zajca na sve objede Sandra Damianija", u kojem se tvrdi da "Damiani ne vodi brigu o Talijanskoj drami, nego o novcu te drame u svom džepu".

U priopćenju se navodi da je Damiani kao ravnatelj Talijanske drame dobio najveći autorski honorar isplaćen u HNK. Kaže se da je po ugovoru dobio 21.867 eura za umjetnički konzalting i umjetničku obradu dramskih tekstova, što mu je isplaćeno u dva dijela - u svibnju i listopadu 2002. Taj novac, stoji u priopćenju, isplaćen je iz sredstava koja je talijanska Vlada doznačila kazalištu za financiranje Talijanske drame.

U priopćenju se kaže da je Damianiju isplaćeno i najviše novca na osnovi dnevnica - 16.702 kune, putnih troškova - 20.204 kune, noćenja - 264 kune i po ugovoru o autorskom honoraru - 162.842 kune, što je ukupno 200 tisuća kuna.

Napominje se da je takve honorare Damiani primao do dolaska Mani Gotovac na intendantsko mjesto u riječkom kazalištu, a da ona nije na njegov račun doznačila ni jednu kunu, držeći da je za taj posao plaćen redovitom plaćom kao ravnatelj Talijanske drame.

Priopćenje se završava tvrdnjom da je "sveukupan problem Damianija u odnosu na Talijansku dramu u smanjenju njegova osobnog proračuna, a ne u brizi za kazalište".

Damianiju je prije dva dana uručen "nacrt otkaza ugovora o radu" u kojem ga se poziva da iznese argumentiranu obranu pred intendanticom na elemente tog nacrta, koji se odnose u prvom redu na Damianijevo financijsko poslovanje te "na narušavanje ugleda ustanove u kojoj radi kao i insceniranje nepostojećeg sukoba između HNK i Talijanske zajednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Talijanske drame HNK "Ivana pl. Zajca" Sandro Damiani je u izjavi za Hinu, komentirajući tvrdnju da on "vodi brigu o svom džepu, a ne o Talijanskoj drami", rekao da je to "kleveta" te da će "o tome razgovarati na sudu".

Damiani je kazao da s odvjetnicom prikuplja materijal iz medija u kojima je o njemu govorila intendantica Mani Gotovac te da će je na temelju toga tužiti.

Na tvrdnje da je dobio najveći autorski honorar, Damiani je kazao da je po ugovoru s prijašnjim intendantom Srećkom Šestanom četiri godine primao dodatak na plaću iz Italije preko Narodnog sveučilišta u Trstu kao naknadu za odvojen život od obitelji koja je ostala živjeti u Italiji. Petu godinu tu je naknadu dobio preko Talijanske unije.

Govoreći o troškovima za dnevnice, putne troškove i autorske honorare, kazao je da je s Talijanskom dramom priredio 11 koprodukcija s talijanskim kazališnim kućama i umjetnicima. Ustvrdio je da su ti troškovi bili nužni da bi se postigli dogovori o suradnji s tim umjetnicima. Uz to, rekao je, on često sudjeluje na međunarodnim kazališnim skupovima te i na to otpada dio troškova.

Damiani je izvijestio da je dostavio traženo očitovanje o nacrtu izvanrednog otkaza ugovora o radu. U njemu Damiani niječe da je iznosio neistine u medijima, tvrdeći da razlozi za otkaz ugovora o radu ne postoje. "Riječ je o različitim poimanjima značenja Talijanske drame koju intendantica želi maksimalno minorizirati", rekao je.

Inače, Damiani, koji se protivio dolasku Mani Gotovac u riječki HNK te više puta u medijima negativno ocjenjivao njezin rad, u svom je najnovijem medijskom istupu ustvrdio da je intendantica Gotovac tražila da se s plakata i promidžbenog materijala Međunarodnoga kazališnog festivala u Veroni za predstavu "Vaccaria", koju je tada počela pripremati Talijanska drama, skine ime te drame i upiše Teatro di Fiume. To je, ustvrdio je, najgrublji pohod na kulturnu autonomiju Talijanske drame.

Otvoreni sukob Damianija i Mani Gotovac izbio je kad je ona odgodila rad na predstavi "Vaccaria" jer je utvrđeno da su troškovi predstave znatno veći od dogovorenih, a da je istodobno dug Talijanske drame u HNK veći od 525 tisuća kuna. Damiani je zatim najavio mogućnost sudske tužbe protiv intendantice zbog narušavanja njegova dostojanstva i dostojanstva Talijanske drame, tvrdeći da je ta predstava ukinuta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara