Riječki Zavod za javno zdravstvo: trenutačno ne postoji ni jedan prijavljeni slučaj Q-groznice

Voditeljica epidemiologije primorskogoranskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Rijeci dr. Marija Pupić Bakrač opovrgnula je danas novinske napise da na području Novoga Vinodolskoga ima devet slučajeva oboljelih osoba od Qgroznice atipične upale pluća.

Za Hinu je kazala da je tih devet slučajeva oboljelih osoba zabilježeno u razdoblju od zime do travnja ove godine, da su one uspješno izliječene, a da sada ne postoji niti jedan prijavljen slučaj.

Rekla je da je u slučaju spomenutih izliječenih 9 osoba sa sigurnošću potvrđen uzročnik Q-groznice, ta da se radi o osobama uglavnom iz zaleđa Novoga Vinodolskoga.

Od početka godine zabilježeno je 70 slučajeva upale pluća na tom području, kaže dr. Pupić Bakrač i dodaje da je to konstantan broj te da su osim potvrđenih slučajeva Q-groznice, ostali slučajevi bili bakterijskog i drugog tipa ili posljedica gripe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da se Q-groznica u povećanom broju javlja u vremenskim razmacima od šest do sedam godina, tako da se nakon ovoga vala može očekivati nekoliko godina s vrlo malim brojem oboljenja.

Najbolji način prevencije Q-groznice jest spriječavanje zaraze životinja, i to održavanjem pašnjaka košnjom i uklanjanjem grmlja, kazala je dr. Pupić Bakrač. Ovom atipičnom upalom pluća životinje, prvenstveno ovce i koze, najčešće se zaraze preko krpelja. Čovjek se uglavnom zarazi udisanjem lebdećih bakterija, uzročnika Q-groznice, kazala je.

(Hina) xdsil yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara