Rijeka: HNS najavio izjašnjavanje građana o neposrednom izboru načelnika

PREDSTAVNICI Hrvatske narodne stranke (HNS) Regionalnog saveza primorsko-goransko-ličko-senjsko-istarskog danas su najavili da će HNS u središtima gradova i općina cijele Hrvatske 26. travnja organizirati izjašnjavanje građana ili, kako ga oni zovu, referendum građana o neposrednom biranju općinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

Građani će na listićima moći odgovoriti na pitanje podržavaju li prijedlog zakona o neposrednom biranju lokalnih čelnika kojega je HNS po drugi put podnio Saboru, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po tom prijedlogu građani bi na lokalnim izborima izravno glasovali za osobe koje se na njihovom području kandidiraju za mjesta načelnika, gradonačelnika i župana, a ne, kao do sada, za političke stranke. O opozivu lokalnih čelnika građani bi odlučivali referendumom, a u slučaju da većina građana podrži opoziv Vlada bi nove izbore trebala raspisati za 60 dana, rečeno je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Regionalnog saveza Đani Poropat i predsjednici Županijskih organizacija HNS-a primorsko-goranske, istarske i ličko-senjske županije Čedomir Dunato, Boris Vareško i Dražen Jurković kazali su da bi načelnici, gradonačelnici i župani koji bi bili izabrani na taj način lakše i kvalitetnije obavljali svoje dužnosti te bili odgovorni građanima koji su ih izabrali.

Dunato je kazao da će, ako građani prijedlog podrže, glasovanje o neposrednim izborima pridonijeti da Sabor HNS-ov prijedlog prihvati i primjeni prije sljedećih izbora .

Jurković je kazao da bi izabrani na neposrednim izborima imali više odgovornosti prema građanima, a manje prema političim strankama te da "dio sada instaliranih čelnika ne bi bio na istim mjestima."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara