RIJEKA: RESTAURIRANO SEDAM KNJIGA IZ ZBIRKE MAŽURANIĆ-BRLIĆ-RUŽIĆ

Sedam restauriranih vrlo vrijednih knjiga iz Spomeničke zbirke i knjižnice MažuranićBrlićRužić predstavljeno je danas u obiteljskoj Villi Ružić u Rijeci.

Restauriranje, konzerviranje i uvez, koje je trajalo godinu dana, obavljeno je u Hrvatskom državnom arhivu pod vodstvom Tatjane Mušnjak, a Grad Rijeka to je financirao u iznosu od 80.000 kuna. L

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na predstavljanju je istaknuo kako je to početak sustavne aktivnosti Grada na zaštiti ove knjižničke zbirke.

Riječ je o knjigama "Osman" Ivana Gundulića 1650., "Gramatika..." Jakova Mikalje iz 1649., "Missal rimski" Levakovića iz 1631., "Časoslov rimski" Paštrića iz 1688., "Adrianszkoga mora syrena" Petra Zrinskog iz 1660., "Relationes" Hamellija iz 1683. i "Ieghiupka" Čubranovića iz 1618.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skrbitelj ove spomeničke zbirke Theo de Canziani Jakšić kazao je da su ovo među najvrjednijim knjigama iz zbirke a koje su istovremeno bile i najviše oštećene. Istaknuo je potrebu restauracije za još veliki dio knjiga iz zbirke.

Posebno je, među sedam restauriranih knjiga, istaknuta važnost rukopisa Gundulićeva "Osmana" jer uz ovaj postoji još samo jedan primjerak u samostanu Male braće u Dubrovniku.

Vlasnici ove zbirke su Gilda, Matilda i Viktor Ružić a ona sadrži oko 8000 knjiga u 10.000 svezaka. Riječ je o knjižnici Ivana Mažuranića, djelu knjiga Ivane Brlić Mažuranić i obitelji Ružić. Uz knjige, tu su vrijedne karte, rukopisi i fotografije. Spomenička zbirka i knjižnica postala je 1947. godine. Obitelj Ružić vlasnik je i arhive i knjižnice Ivane Brlić Mažuranić koja se nalazi u Slavonskom Brodu.

(Hina) xdsil yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara