RIJEKA: završila godišnja skupština foruma jadransko-jonskih gradova

Godišnja skupština Foruma jadranskojonskih gradova, koja se održavala protekla dva dana, danas je završila u Rijeci.

O integracijskim procesima i međuregionalnoj suradnji na skupštini je razgovaralo stotinjak sudionika iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Albanije, te Srbije i Crne Gore.

Teme skupštine bile su odnosi između Europske unije i država jugoistočne Europe, "Adriatic Action Plan 2020", koji je proistekao iz Jadransko-jonske agende 21, i uloga lokalne samouprave u integracijskim procesima jugoistočne Europe.

Govoreći o hrvatskom proglašenju ribolovno-ekološke zone, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je to "važan doprinos sprječavanju devastacije Jadrana" dodajući da bi taj postupak trebao pridonijeti "daljnjem dijalogu na jadranskom području".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski predstavnici izrazili su zabrinutost zbog proglašene ribolovno-ekološke zone, ističući kako to nije trebalo učiniti jednostrano i da te probleme treba rješavati dogovorom.

Forum jadransko-jonskih gradova je međunarodna dobrovoljna udruga utemeljena godine 1999. radi gospodarske suradnje, te suradnje u socijalnoj skrbi, kulturi i zaštiti okoliša sa svrhom jačeg povezivanja gradova i općina na obalama tih dvaju mora.

Forum ima 43 člana - gradove i općine, a njime ove godine predsjeda Rijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara