"Robna razmjena između Hrvatske i Srbije raste od 35 do 40 posto godišnje"

HRVATSKI ambasador u Beogradu Tonći Stančić smatra da priznavanje Kosova neće utjecati na odnose između Srbije i Hrvatske.

"Uvjeren sam da dugoročnih negativnih političkih i ekonomskih posljedica neće biti iz jednostavnog razloga jer to nije u interesu ni zemalja koje priznaju, Bugarske, Mađarske i Hrvatske, ali ni u interesu Srbije. Kad je riječ o Srbiji i Hrvatskoj, sinoć je bila jedna medijska rasprava o ekonomskim odnosima kojom je pokazano ono što mi stalno ponavljamo; a to je da već 4-5 godina robna razmjena raste po stopi od 35 do 40 posto", kazao je Stančić, prenosi B92.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je danas protestne note vladama Hrvatske i Mađarske povodom priznanja kosovske neovisnosti. Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić najavio je hitno povlačenje veleposlanika iz Zagreba i Budimpešte na konzultacije u Beograd. Veleposlanici svoju zemlju domaćina moraju napustiti najkasnije 48 sati nakon predaje protestne note, stoji u priopćenju srpskog MVP.

Jeremić je tako odlučio ostati vjeran dosadašnjoj diplomatskoj praksi povlačenja veleposlanika iz onih zemalja koje priznaju Kosovo, a nije pomogao ni apel predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvi vaši dosadašnji potezi pokazali su se neuspješnima u zaustavljanju priznavanja neovisnosti Kosova od strane različitih država, a ujedno donose veliku štetu našim državnim i nacionalnim interesima", poručio je Jeremiću predsjednik LDP-a.

Prema Jovanovićevom mišljenju, povlačenjem veleposlanika narušavaju se diplomatske pozicije Srbije, ugrožavaju integracije i kompromitira se zastupanje srpskih interesa u svijetu. "Hrvatska, Bugarska i Mađarska su naši susjedi sa kojima smo nakon svih sukoba u regiji izgradili dobru bilateralnu komunikaciju", podvukao je Jovanović.

P.V.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara