Roboti - budućnost američke zdravstvene zaštite?

JOŠ TREBA riješiti neke probleme u ponašanju kraj uzglavlja, ali eksperimentalni robot mogao bi jednoga dana pomoći američkome sustavu zdravstvene zaštite da se suoči sa sve većim pritiskom starih i bolesnih.

Zasad roboti funkcioniraju najviše kao oblik mobilnoga video-telefona koji pacijentima omogućuje komunikaciju s liječnicima. No s vremenom bi mogli koristiti čitavome sustavu: voziti pacijente na večeru, čak im mjeriti temperaturu ili vaditi krv.

"Ova tehnologija omogućuje sudionicima u zdravstvenoj zaštiti da skrbe za ljude na udaljenoj lokaciji u samo djeliću vremena koje bi im inače trebalo", kaže Loren Shook, glavni direktor ustanove Silverado Senior Living, organizacije koja pruža smještaj i njegu oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Kalifornijski centar Silverada mjesto je na kojem se klinički ispituje robot koji su proizveli u tvrtki InTouch Health, a koji pruža izravnu komunikaciju, u stvarnome vremenu, između liječnika i bolesnika, kao i bolesnika i obitelji. Taj mobilni robot, nazvan Companion opremljen je kamerom koja snima pacijenta, a lice osobe koja pruža zdravstvenu njegu pojavljuje se na ekranu na robotovoj glavi. Robotom se upravlja s udaljene konzole, a radi pomoću softvera i bežične širokopojasne internetske veze pa pacijent i njegovatelj mogu jedno drugo čuti, vidjeti i razgovarati.

"Što ste stariji, manje se skloni promjeni", kaže Shook i priznaje svoj početni strah da će roboti prestrašiti neke štićenike. "Na naše zadovoljstvo, neki su samo uprli prstom u robota i nasmijali se. Ostali su s njime razgovarali".

"Cilj nam je učiniti zdravstvenu zaštitu dostupnijom.... Nedostatak sestara i smanjivanje vladinih davanja ugrožava sustav, a bit će sve gore", kaže Yulun Wang, glavni direktor InToucha i utemeljitelj tvrtke Computer Motion Inc. koja proizvodi kirurške robotske sustave.

Neka važna pitanja, npr. kako platiti liječnika koji pacijenta liječi pomoću robota, a ne osobno, još se rješavaju.

Predstavnici Silverada vjeruju da će u idućih godinu ili dvije biti donesen zakon koji će omogućiti punu naknadu za daljinsko liječenje u staračkome domu.

"Predviđamo da će se robot sam isplatiti", kaže Shook i dodaje da robot smanjuje putne troškove i potrebu za dolascima u hitnu službu, a poboljšava se i obučenost domskoga osoblja.

Tehnologija još u povojima, kaže Wang. "Jednom će biti stvoren robot koji će moći gurati invalidska kolica ili se čak upotrebljavati u privatnim kućama", kaže. Američka uprava za lijekove i hranu (FDA) robotima još nije odobrila izvođenje medicinskih zadaća, ali ova kompanija vjeruje da jednom hoće, a opasnost od kvara ili pogreške smatra niskom.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara