Rodila tinejdžerica koja se iz ISIS-a želi vratiti u Britaniju

Rodila tinejdžerica koja se iz ISIS-a želi vratiti u Britaniju
Foto: EPA/London Metropolitan Police

SHAMINA Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, rodila je u izbjegličkom kampu u toj zemlji, objavio je BBC, dodajući da je tu informaciju dobila njezina obitelj.

Obiteljski je odvjetnik objavio priopćenje u kojem se kaže da se vjeruje da su djevojka i novorođeni dječak "dobrog zdravlja".

Begum je list Times pronašao prošli tjedan u izbjegličkom kampu u Siriji i tada je rekla da se želi vratiti u Veliku Britaniju.

"Upravo sam rodila, zaista sam umorna", rekla je Begum u nedjelju za televizijsku mrežu Sky News.

"Mislim da bi ljudi za mene trebali imati suosjećanja, za sve ono što sam proživjela", rekla je. "Nisam znala u što se upuštam kad sam otišla."

Ne žali što je otišla u Siriju

Za Sky News je kazala i da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala: "Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom."

U intervjuu koji je Times objavio 13. veljače Begum je kazala da je u visokom stupnju trudnoće i da se želi vratiti kući radi zdravlja svog djeteta.

Imala ih je već dvoje, ali oba djeteta umrla su u Siriji.

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca IS-a. Život u Raki za Times je opisala kao gotovo normalan, ''tu i tamo padne neka bomba'', a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da je uopće nije šokirala slika ''odrezane glave'' neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj.

Njezino svjedočenje pokazalo je do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka džihadista. I Britaniju je taj slučaj podijelio na dva tabora: one koji traže zabranu njezina povratka i one koji se zalažu za blaži pristup.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara