Roditelji monstrumi iz Bjelovara vukli, bacali u zid i vrijeđali bolesno dijete

Roditelji monstrumi iz Bjelovara vukli, bacali u zid i vrijeđali bolesno dijete
Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL (nije fotografija događaja iz teksta)

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv bjelovarskih supružnika, 54-godišnjaka i 39-godišnjakinje, jer su se iživljavali nad svojim bolesnim djetetom.

Dijete rođeno bolesno jer se majka opijala u trudnoći

S obzirom na to da se majka opijala za vrijeme trudnoće, njihovo dijete rođeno je s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS), a nedostaci i defekti kao dio tog sindroma su nepovratni i mogu uključivati ozbiljne fizičke i mentalne probleme, piše Bjelovar live.

Centar za socijalnu skrb u Bjelovaru je u travnju 2016. godine izrekao mjeru ''stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi'' na period od šest mjeseci. Mjera je uključivala učestalu posjetu obitelji i nadzor voditeljice.

Međutim, tijekom njezinog trajanja, otac nije pokazivao apsolutno nikakav interes za vlastito dijete.

Samo je pio, spavao i tukao dijete

Većinu vremena provodio je za računalom ili je spavao, a prilikom dolaska voditeljice mjere, nije bio zainteresiran za bilo kakvu međusobnu komunikaciju ni suradnju. Također je u alkoholiziranom stanju dijete izlagao međusobnim verbalnim i fizičkim sukobima između njega i njegove supruge, kao i verbalnim sukobima s njegovom majkom, navedeno je u optužnici.

Zbog toga je Centar mjeru produljio na godinu dana. Međutim, otac ni dalje nije mario za dijete, a u međuvremenu je pretukao suprugu do te mjere da se s djetetom morala skloniti u sigurnu kuću. Tada je dijete ispričalo da ga je otac često tukao.

Koristio je šibu i dijete bacao u zid

"Često je koristio šibu", pričalo je dijete kroz plač voditeljicama sigurne kuće. Vukao ga je za kosu, a jednom je dijete primio s leđa i bacio prema krevetu tako da je udarilo u zid, zbog čega su mu ostale modrice na rukama i stražnjici.

Nakon što je majci i djetetu prekinut smještaj u sigurnoj kući, Centar je dijete u travnju 2018. godine žurno smjestio u udomiteljsku obitelj, pokrenuvši prijedlog za trajno oduzimanje.

Izbačena iz sigurne kuće

Što se, pak, majke kao drugooptužene tiče, njoj se na teret stavlja alkoholizam u vrijeme trudnoće, ali i učestala opijanja tijekom mjera stručne pomoći koju je izrekao Centar za socijalnu skrb.

Otkrilo se kako je dijete učestalo vrijeđala i psovala, na sudska ročišta je dolazila pod vidnim utjecajem alkohola u kombinaciji s tabletama, a upravo zbog toga joj je prekinut smještaj u sigurnoj kući.

Državno odvjetništvo traži da se kazne zatvora roditeljima monstrumima zamijene uvjetnim kaznama

Dijete je posvjedočilo kako je majka zajedno sa suprugom sudjelovala u fizičkom kažnjavanju.

Općinsko državno odvjetništvo od Općinskog suda traži da se ocu izrekne devet mjeseci, a majci sedam mjeseci zatvora. No na koncu je državno odvjetništvo, piše Bjelovar.live, predložilo da se optuženim roditeljima zatvorske kazne zamijene - uvjetnim kaznama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara