Roditelji mrtvog kadeta West Pointa koristit će njegovu spermu za drugo dijete

Roditelji mrtvog kadeta West Pointa koristit će njegovu spermu za drugo dijete
Facebook: Peter Zhu

KADET ugledne američke vojne akademije West Point, Peter Zhu, poginuo je ove veljače u 21. godini života u tragičnoj nesreći na skijanju. Sud u New Yorku dozvolio je njegovim roditeljima da koriste njegovu smrznutu spermu kako bi dobili sljedeće dijete i tako nastavili s obiteljskom lozom, javlja CNN.

"Peterovi roditelji imaju pravo na odluku što će raditi s genetskim materijalom njihova pokojna sina“, rekao je John Colangelo, sudac Vrhovnog suda u New Yorku.

"Sud u ovome trenutku neće postavljati nikakva ograničenja na njihovu uporabu sperme svog sina, uključujući i potencijalnu upotrebu u svrhu prokreacije."

Tragična nesreća na skijanju

Peter Zhu se 23. veljače skijao na stazi koja se nalazi na području vojne akademije West Point kada se dogodila nesreća. Odmah je prebačen u Medicinski centar Westchester, gdje su liječnici utvrdili da je Zhu slomio kralježnicu, a nekoliko dana kasnije je preminuo.

Njegovi roditelji su u ožujku uputili molbu sudu da im se omogući postupak dobivanja njegove sperme. Peterova sperma je nakon toga nekoliko mjeseci bila pohranjena u lokalnoj banci sperme, dok je sud razmatrao što sve roditelji imaju pravo činiti sa sinovim genetskim materijalom.

Etičko povjerenstvo misli drugačije

Etičko povjerenstvo Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM) objavilo je 2018. godine smjernice za posthumno dobivanje genetskog materijala u svrhu reprodukcije.

U situacijama u kojima pokojnik nema preživjelog supružnika, povjerenstvo smatra da preživjeli roditelji nemaju etičko pravo na reproduktivni materijal svog djeteta jer u situaciji da je pokojnik preživio, ne bi sudjelovali u reprodukciji s njime, kao što to tradicionalno čine supružnik ili partner.

Iako je Colangelo napisao da ne vidi nikakva ograničenja za korištenje sinovljeg genetskog materijala, primijetio je da će se roditelji Zhus možda suočiti s "određenim preprekama", uključujući moguću nevoljkost medicinskih stručnjaka da pomognu pri takvom postupku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara