Roditelji se žale na školske bilježnice sa starletama: "Je li to poruka curama?"

Roditelji se žale na školske bilježnice sa starletama: "Je li to poruka curama?"
Foto: Pixsell/Marko Lukunic/Nik Titanik/Lipa Mill

ŠKOLSKE bilježnice iz kolekcije Lipa Milla podigle su ovih dana prašinu na društvenim mrežama zbog negativnih komentara nekih roditelja koji su ostali zatečeni crtežima na koricama, tumačeći ih kao degradaciju žena i djevojaka.

"Je li to poruka našim curama?"

"Je li to poruka našim curama da se niti ne trude učiti kad sisom i guzicom mogu postići nešto u životu?" komentirala je jedna majka učenika iz Splita. "Ne znam kojemu je pametnjakoviću ova ideja pala na pamet, ali ovo je baš degutantno", komentirao je drugi roditelj.

Oglasio se proizvođač spornih bilježnica, evo što kaže

Povodom tih reakcija, danas se na službenoj Facebook stranici oglasio proizvođač Lipa Mill i naveo: "Slijedom komentara koje ovih dana primamo, a vezani su za dio kolekcije bilježnica s karikaturama oblikovanima u suradnji s hrvatskim ilustratorom umjetničkog imena Nik Titanik, osjećamo se dužnima ispričati za neugodnosti koje su pojedini kupci osjetili te ujedno i pojasniti situaciju onima koji se tek sada susreću s kolekcijom."

"Kolekcija koja je podigla prašinu nije aktualna kolekcija u našem asortimanu za školsku godinu 2019./’20., već se radi o prvoj takvoj seriji koja je puštena u prodaju nakon ispitivanja javnog mnijenja na jednom od najvećih europskih sajmova školskog i uredskog pribora u Frankfurtu. Na spomenutom sajmu baš je ta kolekcija bila u prvom izboru tinejdžera, kao i onih nešto starijih korisnika, pa smo se odlučili uvrstiti je u prodajni asortiman s oznakom koja usmjerava na ciljanu skupinu kupaca. Na šest različitih naslovnica nalaze se smiješni crteži (karikature) koji podsjećaju na poznate i aktualne ličnosti iz svijeta sporta, znanosti, politike i showbusinessa. Kontekst u koji su smješteni stilski je sukladan maniri karikature", stoji u reakciji na stranici Lipa Mill.

Lipa Mill: Ispričavamo se kupcima

"Kao kompanija koja 70% svojih prihoda ostvaruje u inozemstvu, izvozi na 3 kontinenta, u 25 zemalja, naši su kupci uistinu raznoliki i sa specifičnim ukusom te nam ponekad zadovoljenje svih tih potreba predstavlja nemali izazov. Tako se pokazalo i s ovom kolekcijom", istaknuli su.

Nakon burne reakcije roditelja na našim prostorima, ovogodišnje su karikature prilagodili. "Moguće je da se određen broj komada stare kolekcije našao na policama i ove godine na što ćemo odmah reagirati i zatražiti da se promptno uklone. Ovim putem se zbog toga još jednom ispričavamo kupcima te se skupa s vama nadamo da se ovakve situacije neće ponavljati", priopćili su.

Na upit Indexa autor karikatura Nik Titanik kazao je da trenutno nema vremena za komentiranje jer je u pripremama velike izložbe svojih radova. "No komentar ću vrlo rado dati svakome uživo na otvorenju retrospektivne izložbe povodom 25 godina karijere u Muzeju Mimara, u utorak 24. rujna u 19 sati", poručio je.

Što vi mislite o spornim bilježnicama? Recite nam u anketi!

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara