Rođena prva španjolska "dizajnirana beba"

Rođena prva španjolska "dizajnirana beba"

U ŠPANJOLSKOJ je rođena prva tzv. dizajnirana beba. Javier je odabran i začet kako bi spasio život svom šest godina starijem bratu Andresu koji boluje od beta-talasemije, nasljednom poremećaju građe hemoglobina.

Javier je prilikom rođenja težio 3,4 kilograma, a rođen je protekle nedjelje u Sevilli, u klinici Virgen del Solucio, objavile su zdravstvene službe u Andaluziji.

Nakon umjetne oplodnje in-vitro, liječnici su uz pomoć predimplatacijske dijagnostike odabrali onaj embrio čije su se karakteristike tkiva najviše podudarale s tkivom njegovog brata Andresa. Javier genetički nalikuje svom bratu, tako da su stanice iz njegove pupkovine pogodne za transplantaciju koštane srži. Liječnici su izvijestili da se šanse za izlječenje starijeg brata Andresa kreću između 70 i 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identičan slučaj se još 2003 godine dogodio u Velikoj Britaniji, kada je rođena prva dizajnirana beba koja je također trebala spasiti život svom bratu. Tada četverogodišnjem bratu Charlieju hitno su trebale genetički kompatibilne matične stanice. Iako je prva "dizajnirana beba" rođena u Britaniji, oplodnja i odabir embrija čije je tkivo najpodudarnije s Charliejevim izvršeni su u Chicagu.

D.M.
Foto: tipicallyspanishcom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara