Rohatinski: Rezove je trebalo učiniti još 2008., ali za to nije bilo hrabrosti

Rohatinski: Rezove je trebalo učiniti još 2008., ali za to nije bilo hrabrosti

Foto: Lider / Arhiva

PROSVJEDI su izraz sučeljavanja s posljedicama rušenja velike iluzije da se razvoj može zasnivati na financijskom inženjeringu. Oni koji su se time služili i koji su izazvali krizu, na tome su najviše zaradili, a najmanje izgubili za vrijeme krize. Revolt je potpuno opravdan, ustvrdio je guverner HNB-a Željo Rohatinski u središnjem Dnevniku HTV-a govoreći o prosvjedima protiv divljeg kapitalizma i korporativne pohlepe koji su jučer obišli svijet.

Istaknuo je da je zaslugom HNB spriječeno da se hrvatske banke bave financijskim inženjeringom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rohatinski je izrazio razumijevanje za globalne prosvjede protiv neoliberalnog kapitalizma te napao vladu RH koja nije imala hrabrosti provesti reforme sustava.

Postoji opasnost da će strane banke pokušati koristiti i dio kapitala iz svojih hrvatskih podružnica, no, guverner najavljuje kako će u tom slučaju poduzeti mjere koje su pripremljene 2008. "Kriza u eurozoni već utječe na Hrvatsku i to prvenstveno u manjoj potražnji za hrvatskom robom", rekao je guverner HNB-a.

"Stranog kapitala će vjerojatno biti sve manje zbog krize u eurozoni. Zato ćemo se morati okrenuti domaćim izvorima financiranja, a to je nemoguće bez bolnih rezova. Njih smo trebali učiniti još 2008. godine, ali nije bilo snage i hrabrosti u ovoj zemlji da se to učini", rekao je guverner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara