POTRESNA SVJEDOČANSTVA Etničko čišćenje Rohindža: "Bacali su djecu u vatru, rezali glave i silovali"

POTRESNA SVJEDOČANSTVA Etničko čišćenje Rohindža: "Bacali su djecu u vatru, rezali glave i silovali"
Foto: Hina
 
ISTRAŽITELJI organizacije Human Rights Watch prenijeli su stravične priče pripadnika muslimanske manjine Rohindža, žrtava koordiniranog nasilja i progona mjanmarske vojske.
 
Stotine žena stajale su u rijeci, a vojska je u njih uperila pištolje i naredila im da se ne miču. Skupina vojnika prišla je mladoj ženi Rujami koja je čvrsto držala bebu u rukama, dok je njeno selo u Mjanmaru gorjelo u pozadini.
 
Bacili bebu u vatru i zatim silovali majku
 
"Ti!", obratili su se vojnici Rajumi, a zatim ju udarili u lice, istrgnuli joj sina iz ruku i bacili ga u vatru. Rajumu su odvukli u obližnju kuću i grupno silovali. Na kraju dana bježala je kroz polje gola, prekrivena krvlju, prema izbjegličkom kampu u Bangladešu.
 
Rajuma je ispričala svoju užasnu priču istražitelju Human Rights Watcha Peteru Bouckaertu u Bangladešu. Deseci preživjelih Rohindža potvrdili su izvješća o brutalnom nasilju sigurnosnih snaga.
 
"Klali su djecu, rezali dječacima glave, spaljivali cijele obitelji"
 
Svjedoci su naveli da su vojnici "klali djecu, rezali dječacima glave, grupno silovali djevojčice, ubijali muškarce te spaljivali čitave obitelji".
 
"Ljudi su na koljenima preklinjali za svoje živote, ali vojnici nisu prestajali, ubijali su nas, pucali u ljude, klali i silovali", ispričala je Rajuma.
 
Mjanmarska vlada brani pristup uništenim područjima
 
Istražitelji su izjavili da je vojska ubila više od 1000 civila samo u državi Rakhine, a ukupno je ubijeno oko 5000 Rohindža. Mjanmar ne dopušta UN-u ni bilo kojoj drugoj organizaciji pristup u opustošena područja, pa možda nikada nećemo znati stvarni broj žrtava.
 
UN je jučer objavio da su prikupljeni dokazi o organiziranom i koordiniranom progonu Rohindža u Mjanmaru te odbačene tvrdnje vlade da je "vojska samo reagirala na napad militanata Rohindža u kolovozu". Europska unija je zatim objavila da prekida kontakte s mjanmarskom vojskom te zaprijetila sankcijama ako se nasilje ne zaustavi. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara