Rojs: I među zastupnicima ima suradnika obavještajnog podzemlja i RS

HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić-Rojs u današnjoj je saborskoj raspravi prozvao dio kolega da "surađuju s "obavještajnim podzemljem i Republike Srpske".

Ustvrdio je da i u "Hrvatskom saboru, među zastupnicima, ima takvih koji surađuju s obavještajnim podzemljem i Republike Srpske, s Udbom i KOS-om, sa svojim bivšim šefovima".

Ćesić-Rojs to je ustvrdio raspravljajući o predloženoj odluci o Vijeću za nadzor sigurnosnih službi.

Podsjetio je na medijske informacije po kojima je vojska RS imala prislušni centar u Splitu i Makarskoj, te ustvrdio da nije točno da su tamo bili njihovi ljudi iz RS, nego da imaju Hrvate, Udbu i KOS koji rade za njih.

Također tvrdi da u hrvatskom obavještajnom sustavu vlada kaos i nemar, da je raspad počeo kad je "bivši ministar obrane Jozo Radoš otpustio 165 mladih, školovanih, perspektivnih domoljuba, a na njihova mjesta postavio ljude sumnjive prošlosti".

Naveo je i kako je rekao niz neriješenih slučajeva, među njima i ubojstvo Milana Levara, na curenje informacija iz obavještajnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Rojsove prozivke i tvrdnje reagirao je samo Anto Đapić (HSP) držeći da je dobro fokusirao probleme obavještajne zajednice.

O predloženoj odluci o Vijeću za nadzor sigurnosnih službi, Sabor bi trebao glasovati u nastavku 31. sjednice, iako su se od oporbe čuli prijedlozi da bi ta odluka trebala proći još jedno čitanje.

Sabor je raspravio predloženu odluku da se dužnosti predsjednice i člana Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu, na osobni zahtjev, razriješe Jasna Helena Mencer i Petar Novoselec, a da se na te dužnosti imenuju Jasmina Havranek i Vladimir Belaj.

I o toj odluci Sabor bi trebao glasovati u nastavku sjednice.

(Hina) um sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara