Roman Polanski se žali na uhićenje i izručenje SAD-u

Tekst: Z. Jagodić
Foto: AFP

ODVJETNIK francusko-poljskog redatelja Romana Polanskoga zatražio je danas od suda u Bellinzoni oslobađanje svoga klijenta i uložio žalbu za njegovo uhićenje čiji je cilj izručenje SAD-u.

Odvjetnik Herve Temime je izjavio za AFP da je danas sudu u Bellinzoni, najvećoj sudskoj instanci švicarskog pravosuđa, i Federalnoj službi Berna dostavio "žalbu protiv službenog objavljivanja međunarodnog naloga za uhićenje".

"Tražimo uvjetno oslobađanje Romana Polanskog. Nema pravnog roka za tu odluku, ali očekujemo da će ona što prije uslijediti", rekao je Temime.

Odluka u narednim tjednima

Švicarsko pravosuđe je potvrdilo da je zaprimilo žalbu Romana Polanskog na njegovo uhićenje s ciljem daljnjeg izručenja SAD-u, ne navodeći postojanje zahtjeva za oslobađanje. Sud je tek objavio da će "odluka biti donesena u narednim tjednima."

Roman Polanski se od subote nalazi u pritvor u Švicarskoj. Podsjetimo, proslavljeni svjetski redatelj, 76-godišnji Roman Polanski uhićen je u subotu kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zurichu. Polanski je uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 31 godinu zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom.

>Roman Polanski - Uhićenje nakon bijega dugog 30 godina podijelilo javnost

Prema sporazumu između dviju zemalja, SAD ima rok od 40 dana da Švicarskoj pošalje zahtjev za službeno izručenje. Taj rok se može produžiti za dodatnih 20 dana. Polanski se može žaliti na svaku fazu sudskog postupka. 

Ured tužitelja Los Angelesa potvrdio je u ponedjeljak da će zatražiti izručenje Romana Polanskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara