Romi će tužiti Pernara jer se na prosvjedima vikalo "Cigani, Cigani"?

Foto:Drago Sopta / Cropix

"PRVO ću čekati da se Pernar i prosvjednici ispričaju, a ako to ne učine pokrenut ću brojne udruge za ljudska prava i tužit ćemo ih", rekao je predsjednik Nogometnog saveza Roma Tofko Dedić Toti, revoltiran manjim brojem prosvjednika koji su na prije nekoliko dana uzvikivali "Cigani, Cigani".

Iako najavljuje tužbu protiv Pernara, Toti priznaje da organizator nije osobno skandirao uvredljive parole, ali smatra da je na njemu odgovornost što ih nije spriječio.

"Osobno nemam ništa protiv Pernara. U Europi živi između 15 i 20 milijuna Roma, naša prava su svugdje skršena, u kulturi, u obrazovanju, na poslu... Ne oduzimam nikome pravo na demokratski prosvjed, ali zašto ne može proći u toleranciji, bez vrijeđanja Roma", pita se Toti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekolicina izgrednika zaista je izvikivala za Rome uvredljive parole koje su bile namijenjene Vladi, ali se dominantna većina prosvjednika zgražala na te ispade.

Vijest o tome došla je i do romskog saborskog zastupnika Nazifa Memedija.

"Reagirat ću sutra u Saboru, dosad nisam čuo da se takvo što vikalo na prosvjedima. Svatko ima pravo prosvjedovati, ali ne i vrijeđati Rome", zaključuje Memedi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara