Romi i dalje žrtve rasizma u Republici Češkoj, Grčkoj i Mađarskoj

ROMSKA manjina i dalje je izložena diskriminaciji u Republici Češkoj, Grčkoj i Mađarskoj, objavila je sa žaljenjem Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u trima izvješćima o tim zemljama objavljenima u utorak.

U Republici Češkoj, "položaj Roma nije se nimalo poboljšao" te oni "ostaju na margini većinskog društva, kako to dokazuje njihova getoizacija u kampovima u kojima uvjeti života ne odgovaraju normama, smještenima na periferiji gradova", prema ECRI-ju, organu Vijeća Europe specijaliziranom za borbu protiv rasizma. Rasno motivirano nasilje i zlostavljanje koje češka policija primjenjuje protiv Roma "i dalje je zabrinjavajuće", zaključuje ECRI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Grčkoj "postoje još stereotipi, predrasude i diskriminacije" prema članovima manjinskih skupina, posebice romskoj zajednici i manjinskim vjerskim skupinama poput muslimana kao i imigrantima.

U Mađarskoj je "romska manjina u nepovoljnom položaju u većini životnih domena, među kojima u zdravstvu, stanovanju, zapošljavanju i obrazovanju", navodi ECRI.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara