Rončević: Memorandumom nije povrijeđenja linija zapovijedanja

Rončević: Memorandumom nije povrijeđenja linija zapovijedanja

MINISTAR obrane Berislav Rončević izjavio je danas da je MORH u suradnji s drugim ministarstvima priredilo sadržaj Memoranduma o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske i dodao da i dalje apsolutno tvrdi da u vezi s time nije povrijeđena nikakva linija zapovijedanja.

Pregledao sam te materijale i sve dokumente od 2000. do danas i utvrdio da akti takvoga sadržaja nikada nisu išli na prethodnu suglasnost u Ured predsjednika Republike, rekao je ministar Rončević novinarima za trajanja skupa "NATO poslije Istanbula - sigurnost u jugoistočnoj Europi".

Međutim, dodao je, Rončević, slažem se s predsjednikom Mesićićem i rekao sam mu da sam apsolutno otvoren za suradnju i da mu ostavljam da odredi kojom dinamikom razgovarati. Apsolutno sam izrazio spremnost razgovarati o svim pitanjima koja njega zanimaju, a tiču se Oružanih snaga. Mislim da ćemo nastaviti razgovore i da više nikakvih nesporazuma neće biti, istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je predsjednik povjerenstva za pripremu Memoranduma bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Viktor Koprivnjak, te da je o sadržaju memoranduma punu informaciju imao i načelnik Glavnog stožera OS RH Josip Lucić s kojim predsjednik Mesić ima redovni tjedni brifing.

Nažalost, izgleda da Predsjednika o tome nisu izvijestili, ocijenio je Rončević.

Dodao je da sadržaj Memoranduma nije zapovijedanje Oružanim snagama i da će se taj memorandum aktivirati ako Hrvatski sabor, a to je njegova Ustavna nadležnost, odobri godišnji plan vojnih vježbi.

Predsjednik Stipe Mesić izjavio je nedavno da sa sadržajem tog Memoranduma koji je s SAD-om potpisan u srpnju ove godine nije bio upoznat i da je o potpisivanju saznao iz medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara