Rončević optužen zbog afere kamioni: "On jedva čeka dokazati da je nevin"

Rončević optužen zbog afere kamioni: "On jedva čeka dokazati da je nevin"

Tekst: P.V.
Foto: Index

BERISLAV RONČEVIĆ i njegov bivši pomoćnik u ministarstvu obrane optuženi su da su u "aferi kamioni" oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna! Uskok dovršio istragu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane i danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuta optužnica!

Umjesto 76 kamiona za 39 milijuna, kupili 39 kamiona za 34,5 milijuna kuna

Rončević i Bačić se terete zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, te bi se uskoro trebali naći pred sudom, nakon što je Hrvatski sabor 16. listopada skinuo Rončeviću zastupnički imunitet i tako dao nadležnim službama odobrenje za pokretanje kaznenog postupka.

Optužnicom se Rončević i njegov pomoćnik terete da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna nezakonitom nabavom vojnih kamiona 2004. godine. Podsjećamo, MORH je najprije raspisao natječaj za kupnju 76 vozila, a najpovoljniju ponudu dao je MAN koji je tražio 39 milijuna kuna. MORH je natječaj zatim poništio i direktnom pogodbom od tvrtke Eurokamioni kupio 39 vozila marke Iveco za 34,5 milijuna kuna, što znači da je kupljeno 37 vozila manje za gotovo istu cijenu!

Mesić pokrenuo aferu u siječnju 2005, optužnica tek u listopadu 2009.

Afera se gotovo pet godina povlačila po medijima (aferu je u kampanji za predsjedničke izbore u siječnju 2005. pokrenuo Stjepan Mesić), a tijekom tog razdoblja je vrh HDZ-a činio sve da spasi Rončevića. Andrija Hebrang za njega je čak "davao ruku u vatru", iako se nedavno čak i on predomislio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je višemjesečna istraga MUP-a, Uskoka, DORH-a, Vojno sigurnosne agencije i Vojne policije, te je napokon sastavljena optužnica koja ima više od 50 strana i u kojoj se navodi kompletni tijek istrage i svi prikupljeni dokazi protiv bivšeg ministra, ali još se ne zna što se dogodilo sa spornih deset milijuna kuna! U istrazi su ispitani Rončević i Bačić, ali i veći broj svjedoka, od kojih su neki navodno potvrdili da je Rončević kupio kamione štetnom direktnom pogodbom pa nakon toga pokušao prikriti inkriminirajuće dokaze.

Rončeviću prijeti 10 godina zatvora

Sudsko optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu sad ima tri opcije: može poslati postupak na sud, vratiti optužnicu na doradu Uskoku ukoliko smatra da je to potrebno ili odbaciti optužnicu i obustaviti postupak. Tu odluku mora donijeti u roku od dva mjeseca pa bi suđenje moglo početi oko Nove godine. Ukoliko dođe do suđenja, a Rončević i Bačić budu proglašeni krivima, prijeti im kazna između jedne godine i 10 godina zatvora.

"Rončević jedva čeka da dokaže svoju nevinost"

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović za HRT je kazao kako vjeruje da će Uskokova optužnica pasti i prije nego dođe do glavne sudske rasprave. "Očito se radi o brkanju krušaka i lubenica. Ljudi su kupili jedno, a tvrdi se da su trebali drugo, što uopće tehnički ni po traženim uvjetima ne odgovora", kaže Vilajtović i dodaje kako "jedva čekaju da Rončević javno dokaže svoju nevinost".

Samouvjeren je i Ivo Fačić, odvjetnik Ive Bačića. "Smatramo da će se ovim konačno prekinuti manipulacija po medijima o čemu se točno radi i spominjanje nekih enormnih novčanih iznosa koje je netko neopravdano otuđio", rekao je Fačić i dodao kako Bačić neće "cinkati" Rončevića da bi spasio sebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara