Rovinj - okrugli stol o položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj

Na okruglom stolu o nacionalnim manjinama i odnosu države prema njima, održanom večeras u Rovinju, saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Miljenko Dorić ustvrdio je kako se u posljednjih desetak godina iznimno puno učinilo po pitanju zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, prije deset godina o problemu nacionalnih manjina govorile su svega dvije do tri stranke, dok je danas zaštita nacionalnih manjina opće prihvaćena s obzirom da su, kako je kazao, i vladajuća stranka i stranke koje se nazivaju konzervativnima shvatile da se tema o manjinskim pravima ne može nikako izbjeći.

Zastupnik Dorić je pritom istaknuo kako je Vijeće Europe iznimno pozitivno ocijenilo hrvatski Zakon o nacionalnim manjinama. Međutim, postoje određeni elementi u primjeni tog Zakona koji još "malo zaostaju", rekao je, navodeći da u mnogim općinama, gradovima i županijama izabrana vijeća nacionalnih manjina još nisu uključena u politički život tih sredina.

"To je od iznimne važnosti, daleko bi učinkovitije bilo kada bi predsjednici vijeća nacionalnih manjina bili uključeni u rad pojedinih tijela pri županijskoj skupštini ili gradskome, odnosno općinskome vijeću, kako bi imali neposredni utjecaj na distribuciju sredstava i na programske aktivnosti tih sredina", kazao je Dorić.

Dorić, koji je i predstavnik Hrvatskog sabora u Vijeću Europe, smatra kako će izvještaj Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji će biti objavljen u rujnu, biti iznimno pozitivan iako će, kako je rekao, sadržavati nekoliko preporuka da se to stanje unaprijedi, poglavito po pitanju pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šemso Tanković (SDA Hrvatske), zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, govorio je o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj. Ocjenio ga još uvijek nedovoljno adekvatnim i kritizirao je odnos državnih institucija prema Bošnjacima u pojedinim segmentima, poput izdavanja osobnih dokumenata.

Tanković je za rujan najavio osnivanje sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj. "Pred tom krovnom organizacijom stoji teška borba u zaštiti naših prava", kazao je Tanković.

Iako je bio najavljen, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac nije došao.

(Hina) xdsp yjnZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara