Rovinj - otvorena izložba Lea Juneka

U galeriji Adris u Rovinju večeras je otvorena izložba Lea Juneka (Zagreb, 1899. Pariz, 1993.). L

Izložba obuhvaća 25 djela od kojih je najveći dio iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu, čiji je ravnatelj Igor Zidić autor izložbe.

Zidić je pokušao predstaviti domaćoj publici gotovo nepoznati Junekov opus, jer je veliki hrvatski slikar 70 godina živio i stvarao u Parizu.

Rekao je, otvarajući izložbu, da večeras izložena djela datiraju od umjetnikovog portreta nastalog 1924. do onoga koji je naslikao pred kraj života 1993.

Leo Junek upisao je 1919. godine studij slikarstva. Prvi učitelj bio mu je Ferdo Kovačević, a drugi Maksimilijan Vanka. Školske godine 1921./1922. ulazi u specijalku Ljube Babića u kojoj su već bili Đuro Tiljak, Oton Postružnik, Ivan Tabaković i drugi budući predstavnici grupe Zemlja. Leo Junek prije samoga kraja studija 1924. posjetio je Pariz i tamo ostao dop kraja života, rekao je Zidić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1925. Junek je priredio samostalnu izložbu u salonu Urlich u Zagrebu. Zatim je izlagao 1927. na izložbi Jugoslavenske kolonije u Parizu, a 1929. na prvoj izložbi grupe Zemlja u Zagrebu.

U predgovoru kataloga Zidić je upotrijebio dnevnik Josipa Vanište, poznatog hrvatskog slikara koji je bio Junekov prijatelj.

Izložba je pripremljena u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba i bit će otvorena do 14. srpnja.

(Hina) xat yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara