RSF ZADOVOLJAN ODLUKOM ICTY-JA

Reporteri bez granica (RSF) su izrazili zadovoljstvo odlukom Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) koji je oslobodio novinara Jonathana Randala obveze svjedočenja pred sudom i oslobađa ratne izvjestitelje obveze uobičajenih svjedočenja.

´To je vrlo važna etapa´, izjavio je u priopćenju Robert Menart glavni tajnik RSF. ´Ta presuda će poslužiti kao sudska praksa budućim sucima međunarodnog kaznenog suda koji će sigurno morati donositi odluke o istom tipu pitanja´, dodao je on.

´Treba osigurati najbolju zaštitu ratnim reporterima koji se bave vrlo opasnim zanimanjem. Obvezati ih da svjedoče na uobičajen način dovelo bi u opasnost njihovu vjerodostojnost i neovisnost. Ta odluka bi trebala inspirirati, nadam se, zakonodavstva određenog broja zemalja, poput Francuske, Portugala, Velike Britanije gdje je tajnost izvora slabo zaštićena´, dodao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci ICTY-a proglasili su nevažećom subpoenu, kojom se od novinara traži da svjedoče pred sudom jer bi ih korisnici trebali smatrati ´neovisnim promatračima´, a ne mogućim svjedocima optužbe.

Suci su donijeli tu odluku nakon priziva američkog novinara Johantana Randala, bivšeg dopisnika Washington Posta u Jugoslaviji. On se odbio pokoriti odluci prvostupanjskog suda da svjedoči u procesu Radoslavu Brđaninu, bivšem zamjeniku premijera bosankih Srba optuženom za genocid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara