RSRH najavio štrajk upozorenja u HT-u za 29. travnja

Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) organizirat će u petak, 29. travnja štrajk upozorenja zbog spora koji je nastao oko iznosa otpremnina za radnike HTa i drugih materijalnih prava tijekom tromjesečnih kolektivnih pregovara s Upravom HTa, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

RSRH nije tijekom pregovora dobio konkretne odgovore na svoje zahtjeve za povećanjem plaća radnicima HT-a, osiguranjem otpremnina od 500 tisuća kuna, iznosom božićnice od 2000 kuna, osnivanjem trećeg mirovinskog stupa u koji bi poslodavac uplaćivao 5 posto prosječne plaće, te smanjenjem radnog tjedna na 36 sati.

Vehar ističe da neće napustiti Pregovarački odbor ali će štrajkom upozoriti na opasnost da poslodavac novim kolektivnim ugovorom KU) dodatno smanji prava zaposlenih u HT-u.

"Svi naši zahtjevi su opravdani jer nam je u protekle tri godine plaća smanjena za oko 20 posto, dok je prihod HT-a u pet godina porastao za 63 posto", navodi Vehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje kako Uprava, prema diktatu iz središnjice Deutsche telekoma, novim kolektivnom ugovorom želi udio plaća, koji je već smanjen na 23 posto, novim KU dodatno smanjiti na 19 posto.

Vehar također upozorava na mogućnost da Uprava HT-a ponovno, kao i 2002. godine, sklopi kolektivni ugovor samo s jednim sindikatom - Hrvatskim sindikatom telekomunikacija, koji je većinski u HT-u, izbjegavši ostale sindikate.

Potkrepljuje to činjenicom da je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Ivica Mudrinić, koji je u i predsjednik Uprave HT-a, kao jednog od sudionika postupka mirenja uoči najavljenog štrajka upozorenja imenovao predsjednika konkurentskog sindikata HST Josipa Pupića, a ne predstavnika RSRH koji je štrajk i najavio.

(Hina) xmt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara