Rudari u Zenici prekinuli štrajk

Rudari u Zenici prekinuli štrajk
Ilustracija: EPA

VEĆA skupina rudara iz rudnika ugljena u Zenici odlučila je prekinuti štrajk započet dan ranije kada su odbili izaći uz rudničke jame jer im nisu na vrijeme isplaćene plaće, a prosvjed su prekinuli jer su im iz vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH obećali isplatu zarade.

Najmanje pedeset rudara u utorak je odbilo izaći iz jame zeničkog rudnika nakon okončanja smjene, a potom su im se pridružili i drugi rudari koji su s njima proveli noć u tunelima.

Prijetili štrajkom glađu

Nakon što su zaprijetili da će štrajkati glađu sve dok ne dobiju plaće, u pregovorima predstavnika vlade Federacije BiH, uprave rudnika i Elektroprivrede BiH, u čijem sastavu rudnik posluje, postignut je dogovor o načinu izmirenja poreznog duga zbog kojeg je bio blokiran bankovni račun rudnika.

Dogovoreno je da na račune zeničkog rudnika, ali i rudnika ugljena u Brezi bude uplaćeno nešto više od sedam milijuna eura namijenjenih namirenju dospjelih poreznih obveza, a nakon toga će se tražiti trajna rješenja za racionalizaciju poslovanja.

Oba rudnika već godinama posluju s velikim gubicima, a rudarima ne samo da kasne plaće nego im i neredovito uplaćuju doprinose.

"Žao nam je da su rudari posegnuli za ovakvim načinom. Žao nam je tih ljudi koji su prenoćili ili bili zatvoreni u jamama", kazao je u srijedu federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavljujući nove mjere kako bi se saniralo poslovanje rudnika u Zenici i Brezi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara