Ruđer je iznad svjetskog prosjeka po udjelu zaposlenih žena

Ruđer je iznad svjetskog prosjeka po udjelu zaposlenih žena
Foto: FAH

INSTITUT Ruđera Boškovića (IRB) je, prema dostupnim podacima Eurostata, s 58 posto udjela znanstvenica među zaposlenima iznad hrvatskoga, EU i svjetskoga prosjeka, podatak je koji je IRB podijelio s javnošću u povodu 11. veljače - Međunarodnoga dana žena i djevojaka u znanosti.   

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježava se diljem svijeta 11. veljače, a tim povodom IRB-ove znanstvenice poslale su poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita, istaknuto je u priopćenju Ureda za odnose s javnošću najvećega hrvatskog instituta u području prirodnih znanosti.

"Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnoga karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo", poručile su ruđerovke.

Zato i pozivaju buduće kolegice, sada još djevojčice i mlade djevojke, da im se pridruže u ovoj znanstvenoj avanturi i postanu znanstvenice koje će svakodnevno uživati u novim otkrićima i tako pridonijeti upoznavanju i oblikovanju boljega svijeta koji nas okružuje.

IRB: Od 427 doktora znanosti 246 su doktorice, što je 58 posto

IRB ima ukupno 880 zaposlenih, među njima je 427 doktora znanosti, od kojih su 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto, a od 11 predstojnika zavoda, na čelu četiriju zavoda su znanstvenice, što je 36 posto, dok je udio žena u ukupnome broju voditelja laboratorija 50 posto.

Od tri pomoćnika ravnatelja IRB-a dvije su žene, a i na čelu ukupno dva ERC projekta koji se provode na 'Ruđeru' su znanstvenice.

Prema podacima Eurostata iz 2017., 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji (EU) su muškarci, a 41 posto su žene. Prema podatcima Unescova Zavoda za statistiku iz 2018., žene su činile samo 30 posto svih zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju od 2014. do 2016.

Prema dostupnim podacima Eurostata, udio žena u znanosti unutar Republike Hrvatske je 48 posto, što ''Ruđer'' postavlja iznad hrvatskoga, EU i svjetskoga prosjeka, istaknuto je u priopćenju Ureda za odnose s javnošću IRB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara