Rugova, Rexhepi i Fieschi ponovo pozvali kosovske Srbe da izađu na izbore

KOSOVSKI premijer Bajram Rexhepi u petak je nakon sastanka s novim civilnim upraviteljem UNa na Kosovu, Sorenom Jessenom Petersenom pozvao kosovske Srbe da izađu na jesenje izbore i dodao kako je bilo kakvo postavljanje uvjeta s njihove strane neprihvatljivo.

Rexhepi je vlasti u Beogradu pozvao da promijene stajalište i ne spriječavaju kosovske Srbe da izađu na opće izbore koji će se na Kosovu održati 23. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O pripremama za jesenske izbore u Prištini su u petak razgovarali i kosovski predsjednik Ibrahim Rugova i šef Misije OESS-a na Kosovu Pascal Fieschi, koji su također ponovili poziv kosovskim Srbima da sudjeluju na izborima.

"Sudjelovanje na izborima u interesu je kosovskih Srba. Kao manjini u kosovskoj je skupštini za njih rezervirano 20 mjesta, a ako sudjeluju na izborima dobit će ih još više", rekao je Rugova dodajući kako će kosovske institucije zajedno s UNMIK-om i Misijom OESS-a činiti sve kako bi na izbore izašli svi jer je to u njihovom interesu.

Administracija UNMIK-a izjasnila se da eventualno nesudjelovanje Srba neće osporiti legitimitet općih izbora na jesen. Kosovski Srbi nisu sudjelovali na prvim općinskim izborima na Kosovu nakon rata, ali su sudjelovali u proteklim parlamentarnim i općinskim izborima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara