Rumsfeld predlaže zatvaranje manje vojnih baza u SAD-u nego se očekivalo

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u četvrtak kako će preporučiti zatvaranje manje vojnih baza u Sjedinjenim Američkim Državama nego što se ranije predviđalo.

Rumsfeld će u petak posebnom povjerenstvu predložiti koje od Pentagonovih 425 vojnih baza u SAD-u treba zatvoriti ili reorganizirati, nakon više od dvije godine razmatranja.

"Ministarstvo preporuča manje zatvaranje velikih baza nego što se ranije predviđalo, dijelom zbog vraćanja desetina tisuća vojnika (iz inozemnih baza) kroz reviziju naše globalne pozicije i također zbog odluka da se smanji iznajmljeni prostor premještanjem aktivnosti iz iznajmljenog prostora u postrojenja u posjedu vlade", rekao je Rumsfled na konferenciji za novinare.

Pentagon je ranije ocijenio da domaće vojne baze imaju 25 posto više prostora nego što im je potrebno, ali je Rumsfeld sada tu procjenu smanjio na između 5 i 10 posto zahvaljujući prebacivanju američkih vojnika iz inozemnih baza u SAD.

Rumsfeld nije rekao koliko niti koje će konkretno baze predložiti za zatvaranje, što je osjetljivo pitanje u Sjedinjenim Državama budući da mnoge zajednice financijski ovise o njima pa čine sve da bi spriječile njihovo zatvaranje.

On je rekao kako će njegove preporuke, ukoliko ih odobri povjerenstvo, američki Kongres i predsjednik, donijeti uštede od 48,8 milijardi dolara u narednih 20 godina.

Proces zatvaranja baza podudario se s Pentagonovim radom na planovima da u baze u SAD-u preseli oko 70.000 vojnika sada raspoređenih u inozemstvu, uglavnom u Europi, ali i u Južnoj Koreji.

Američke oružane snage već godinama drže više baza nego im je potrebno za 1,4 milijuna vojnika koliko imaju u aktivnim postrojbama. Pentagon smanjivanje broja baza motivira smanjenjem troškova kao i namjerom da više integrira obuku pojedinih rodova vojske navodeći ih da međusobno dijele baze.

U prethodna četiri kruga zatvaranja baza 1988., 1991., 1993., i 1995., zatvoreno je 97 većih vojnih postrojenja i brojne manje.

(Hina) xsl ymvr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara