Rumunjska vlada preživjela glasanje o nepovjerenju

Rumunjska vlada preživjela glasanje o nepovjerenju
Foto: EPA

RUMUNJSKA koalicijska vlada Socijaldemokrata (PSD) preživjela je parlamentarno glasanje o nepovjerenju, čime su poboljšane šanse premijerke Viorice Dancile da postane predsjednicom PSD-a na stranačkom kongresu ovog mjeseca.

Dancila, miljenica dugogodišnjeg čelnika Liviua Dragnea, privremeno je imenovana na mjesto predsjednice stranke nakon što je Dragnea prošlog mjeseca uhićen zbog korupcije.

Danas je 200 zastupnika dvodomnog parlamenta od njih 465 glasalo za nepovjerenje, no kao što je i očekivano, nedostajala im je većina za rušenje vlade.

Prijedlog su pokrenule centrističke stranke opozicije koje su rekle kako je, unatoč uhićenju Dragnea, PSD i dalje velika prijetnja vladavini prava u jednoj od najkorumpiranijih zemalja Europske unije.

Premijerka okrivila samu sebe za neuspjeh na europskim izborima

Kako bi popravila ugled PSD-a, Dancila je smijenila pojedine Dragneove saveznike s važnih pozicija nakon što je uhićen te za loš rezultat stranke na izborima za Europski parlament prošlog mjeseca, na kojima su centristi pobijedili, okrivila svoje promjene u pravosudnom sustavu.

Otkako su preuzeli vlast 2016., Socijaldemokrati su ograničili samostalnost pravosuđa, čime su izazvali oštre kritike EU-a i jedne od najvećih prosvjeda u toj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Skup PSD-a planiran je za 29. lipnja. Analitičari su rekli kako bi izglasavanje povjerenja vladi moglo dodatno osnažiti Dancilinu moć unutar stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara