Rumunjska zbog Crnog mora ide na Međunarodni sud pravde

RUMUNJSKA će u četvrtak od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu službeno zatražiti razrješenje spora oko obalnog područja Crnog mora koji dijeli s Ukrajinom, rekao je državni tajnik za vanjske poslove Bogdan Aurescu.

Rumunjski veleposlanik u Nizozemskoj Iulian Buga uz zahtjev će predati i dokumente "koji dokazuju utemeljenost pritužbe i tekstove međunarodnih konvencija koji se odnose na tu materiju, među kojima je i Konvencija o pomorskom pravu iz 1982.", dodao je Aurescu.

Rumunjska vlada od ICJ-a traži da, "sukladno međunarodnom pravu, predloži rješenje diobe obalnog područja Crnog mora i zaštićenih gospodarskih pojaseva između Rumunjske i Ukrajine", kazao je.

"Obraćanje ICJ-u, koje zagovara i Europska unija, jamči pravedno rješenje koje odgovara nacionalnim rumunjskim interesima i osigurava nam pristup nalazištima ugljikovodika" u Crnom moru, objasnio je rumunjski dužnosnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja podjele obalnog područja, kao i statusa minijaturnog otoka Zmija na Crnom moru, stavljena su na led nakon što su dvije zemlje 1997. potpisale Ugovor o prijateljstvu.

Iako neupitnim smatra da taj otočić pripada Ukrajini, Bukurešt zamjera Kijevu na njegovim nastojanjima da promjeni njegov pravni status.

Otok Zmija koji je prema Bukureštu samo stijena bez izvora vode i bez vegetacije bio je dio Rumunjske do 1948. kada je pripao bivšem Sovjetskom Savezu.

Unatoč 20 rundi pregovora od 1998. Bukurešt i Kijev nisu uspjeli naći rješenje prihvatljivo za obje strane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara