Rušenje Oreškovića i izbacivanje MOST-a: Karamarko više ne želi dijeliti vlast

Rušenje Oreškovića i izbacivanje MOST-a: Karamarko više ne želi dijeliti vlast

Foto: FAH

HRVATSKA demokratska zajednica stjerana je u kut. Nakon što je preko 76 saborskih zastupnika javno potvrdilo kako će 18. lipnja u Saboru glasati za opoziv Tomislava Karamarka s mjesta potpredsjednika Vlade, najvećoj vladajućoj stranci na raspolaganju je ostalo samo jedno.

Srušiti Tihomira Oreškovića i kupiti dodatnih 30 dana za preslagivanje većine u Saboru. Po mogućnosti bez, kako se pokazalo, problematičnih MOST-ovaca.

Novi izbori su nešto što HDZ želi izbjeći pod svaku cijenu, s obzirom da hrvatsko biračko tijelo, što god mislili o njemu, u pravilu kažnjava nesposobnost i neodgovornost ovakvih razmjera. Konkretnije, HDZ želi izbjeći serviranje novog mandata Zoranu Milanoviću i SDP-u.

Nameće se pitanje – postoji li još nešto što HDZ može učiniti kako bi ostao na vlasti?

HDZ potpuno isključio opciju odlaska s vlasti

Odbacujući poziv Oreškovića da odstupi s pozicije potpredsjednika Vlade i krećući u protunapad na samoga premijera, HDZ si je, prema svemu sudeći, odlučio osigurati dodatno vrijeme za "lov na duše" zastupnika. Pa ipak, Karamarkove najave o preslagivanju jučer su izazvale niz kritika na društvenim mrežama.

Jadranka Kosor, Bojan Glavašević, Goran Beus Richembergh i niz drugih političara i političkih komentatora pita se istu stvar – kako Karamarko namjerava osigurati 76+ ruku u Saboru za svoju većinu, kada su te iste ruke već (ob)vezane glasati za njegov opoziv?

> HDZ ruši Vladu, društvene mreže eksplodirale: A s kime to Karamarko misli slagati većinu?

Mogućnosti je više, no realpolitički gledano, jedna je vjerojatnija od ostalih.

Poluga tehničke Vlade

Za početak, ukoliko HDZ uspije 'izgurati' Oreškovića, određeni mehanizmi stupaju na snagu. Ostavkom premijera aktivira se rok od 30 dana unutar kojega se treba izabrati novi mandatar.

U situaciji analognoj onoj kakvu smo imali nakon izbora, Kolinda Grabar-Kitarović u tom vremenskom periodu mandat povjerava onome tko donese potvrdu o tome da iza sebe ima većinu u Saboru.

Nakon toga slijedi saborsko glasanje, gdje mandatar mora dobiti natpolovičnu potporu zastupnika za svoju Vladu. Ukoliko u tome ne uspije, Hrvatska izlazi na nove izbore. Također, ako u roku od 30 dana Grabar-Kitarović ne podrži mandatara, Sabor se raspušta i izlazi se na izbore.

U međuvremenu?

Vlaho Orepić kao brana HDZ-u

U međuvremenu će postojeća Vlada – ukoliko Orešković odstupi – djelovati kao tehnička Vlada. Ministarski sastav Vlade se ne mijenja do imenovanja nove Vlade, no pozicije ministara uvelike slabe.

Nije isključeno da će se u eventualnoj tehničkoj Vladi HDZ pokušati dodatno nametnuti, osobito po pitanju ključnih resora koji su im do sada bili uskraćeni. Pritom bi prva meta moglo biti Orepićevo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), jedna od najvećih točki prijepora između MOST-a i HDZ-a.

U trenutku kada u javni prostor svakodnevno izbijaju nove afere i optužbe, sam o(p)stanak Vlahe Orepića na mjestu ministra mogao bi biti ključan za očuvanje demokracije u Hrvatskoj. Tim više jer ga HDZ na tom mjestu ne želi.

> VIDEO HDZ napada Orepića: On, Petrov i Ostojić odgovorni su za pljačku u MUP-u

> Orepić pozvao HDZ na red: Prestanite jeftino i neodgovorno politizirati pljačku Heinzelove

> Orepić protiv HDZ-a: Ja sam odlučio - krećemo u reorganizaciju MUP-a

> Karamarko: Orepić je naučio na vlastitoj koži da me trebao poslušati

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara