Rusi prešli Eufrat u smjeru granice Turske i Sirije

Rusi prešli Eufrat u smjeru granice Turske i Sirije
Ilustracija: EPA

RUSKE snage danas su prešle Eufrat u Siriji u smjeru turske granice, na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Danas (srijeda) u 12 sati (11 sati po srednjoeuropskom vremenu) povorka ruske vojne policije prešla je Eufrat u smjeru sirijsko-turske granice", priopćilo je ministarstvo.

Ruska vojna policija će pomagati u povlačenju Postrojbi narodne zaštite (YPG, kurdski borci) i u njihovu razoružavanju 30 km duboko na većem dijelu sirijskog sjeveroistoka uz granicu s Turskom, dodalo je.

Na temelju ugovora koji su jučer zaključili Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan 150 sati nakon 11 sati po srednjoeuropskom vremenu ondje će patrolirati Rusi i Turci.

Ruska vojska sastala se s čelnicima otpora ISIL-u

Rusko ministarstvo obrane je usto objavilo zemljovid sjeveroistoka Sirije na kojemu je označilo mjesta na kojima je 15 sirijskih kontrolnih točaka na granici.

Kako navodi ruska novinska agencija Ria Novosti, pripadnici snaga koje je poslala Moskva sastali su se s čelnicima kurdskog grada Kobanea, simbola otpora skupini Islamskoj državi. Ruski vojnici trebaju i ondje početi ophodnju.

Na temelju rusko-turskog dokumenta Turska je ipak zadržala kontrolu nad drugim područjem na sjeveroistoku, dugim 120 kilometara, na kojemu je njezina vojska već prisutna. To je područje zauzela u ofenzivi protiv YPG-a koju je počela 9. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara