Rusi se okoristili UN programom nafta-za-hranu

Ruski čelnici ubrali su milijune dolara profita u sklopu UNova programa naftazahranu prodajući naftu koju su dozvolom iračkog čelnika Sadama Huseina mogli kupiti uz veliki popust, zaključila je istraga američkog Senata.

Izvješća i dokumenti Stalnog istražnog pododbora američkog Senata pokazuju da trag vodi izravno do Aleksandera Vološina, bivšeg predstojnika ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, piše u ponedjeljak list The Washington Post.

Umiješan je i ruski ultranacionalist Vladimir Žirinovski koji je prema izvješću zaradio 8,7 milijuna dolara.

Izvješće kaže da je Irak nastojao utjecati na rusku vladu i nagraditi je jer je članica Vijeća sigurnosti UN-a koje nadzire sankcije protiv režima Sadama Huseina, piše Post.

Rusija je često bila na strani Iraka u pitanjima koja su se pojavila pred Vijećem sigurnosti.

Bivši Huseinov potpredsjednik Taha Yasin Ramadan rekao je istražiteljima da su prava na kupnju nafte bila naknada za potporu.

Ovo su najnovije optužbe vezane uz korupciju u UN-ovu programu nafta-za-hranu koji je uspostavljen 1996. kako bi olakšao Iračanima podnošenje ekonomskih sankcija dopuštajući iračkom režimu da preko programa prodaje naftu i kupuje hranu i humanitarne potrepštine. Program je ukinut 2003.

Irački režim je uspio kroz program izbjeći tradicionalne trgovce naftom dajući utjecajnim poslovnim ljudima, političarima, aktivistima i novinarima prava na kupnju milijuna barela nafte koja su potom mogli preprodati trgovcima nafte uz dobit između 3 i 30 centi po barelu.

Izvješće je reklo da je Husein darovao prava na kupnju nafte Ruskom predsjedničkom vijeću, a da su ih u njegovo ime primali Vološin, šef Vijeća, i njegov pomoćnik Sergej Isakov.

Njih dvojica zaradili su prema procjenama oko 3 milijuna dolara između 1999. i 2003., navodi Post izvješće.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara