Rusi tvrde da će nova američka strategija potaknuti svemirsku utrku u naoružanju

Rusi tvrde da će nova američka strategija potaknuti svemirsku utrku u naoružanju
Foto: EPA

NOVA obrambena strategija protiv projektila koju je jučer najavio Washington vodit će opasnoj svemirskoj utrci u naoružanju i obnovi programa Zvjezdanih ratova iz doba hladnog rata, ocijenila je danas Rusija.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je jučer da SAD planira razvijati senzore koji bi, postavljeni u svemir, detektirali dolazeće neprijateljske projektile, a planira i razvoj oružja za uništavanje tih projektila.

Svrha američkog plana je izazivati sukob, reagiralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ocjenjuju da bi američki program bio udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti.

Moskva poziva na razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja

"Posebno nas zabrinjavaju dijelovi američke obrane protiv projektila koji se odnose na razvoj svemirskog oružja", piše ruski MVP.

"Takva strategija neizbježno bi dala zeleno svjetlo za početak utrke u naoružanju u svemiru, što bi se najnegativnije odrazilo na međunarodnu sigurnost i stabilnost", dodaju iz MVP-a.

Pozivaju "američku administraciju da ponovno razmisli i odustane od takva neodgovornog pokušaja obnove, dakako tehnološki daleko naprednije verzije 'Zvjezdanih ratova' iz doba američkog predsjednika Ronalda Reagana".

Moskva poziva Washington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja "dok ne bude prekasno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara