Rusi tvrde da su pobunjenici kemijskim oružjem napali Alep

Rusi tvrde da su pobunjenici kemijskim oružjem napali Alep
Ilustracija (nije fotografija događaja iz članka): EPA

RUSIJA je u nedjelju optužila sirijske pobunjenike da su na Alep ispalili granate s klorinom kojim je otrovano 46 ljudi, među njima i osmero djece.  

Rusko ministarstvo obrane pripoćilo je da je kemijski napad izvršen iz područja deeskalacijske zone Idliba pod kontrolom militanata Fronte Nusre.

Moskva planira o tom incidentu razgovarati s Turskom s obzirom na to da je Ankara jamac da će naoružana oporba u Idlibu poštovati primirje.

"Prema našim prvim informacijama, koje potvrđuju simptome među žrtvama, granate kojima su bombardirane stambene četvrte Alepa bile su ispunjene klorinom", rekao je ruski vojni zapovjednik Igor Konašenko. 

Pobunjenici: To su laži

Sirijski pobunjenici te optužbe odbacuju. Nadži Mustafa, glasnogovornik Nacionalne fronte za oslobođenje, saveznika sirijskih pobunjeničkih skupina, rekao je da se radi o lažima "čija je svrha prikriti zločine sirijske vlade protiv sirijskog naroda".

Zapovjednik pobunjenika Abdel-Salam Abdel-Razak također je tvrdnje odbacio kao "laži" kazavši da u tome najviše gube civili.

Sirijska državna novinska agencija (SANA) navodi liječničke izvore koji su rekli da zbog napada 50 civila ima dišne tegobe te da su među njima žene i djeca. 

Kasnije je agencija javila da se u bolnice javilo 107 civila.

U Alepu je bilo razmjerno mirno nakon prosinca 2016., kad su sirijske vladine snage preuzele punu kontrolu nad gradom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara