Rusija bira: Putin ili Medvedev - jedno te isto

IAKO se pobjednik predsjedničkih izbora zna mjesecima, sto milijuna Rusa ima pravo birati sutra. Prva su birališta na krajnjem istoku Rusije otvorena večeras, a od četiri kandidata na izborima, izvjesna je pobjeda aktualnog premijera Dmitrija Medvedeva.

Od trenutka kada je iznimno popularni aktualni predsjednik Vladimir Putin stao iza njega, pobjeda Medvedeva nije upitna - pa mu tako ankete daju nedostižnu prednost, s prognozom da će osvojiti 70 posto glasova. Svi svjetski mediji, od Daily Telegrapha, preko Forbesa i Independenta najavljuju sutrašnje izbore naslovima u smislu "Rusija se sprema izabrati Dmitrija Medvedeva".

Mogu se naći i naslovi tipa "Putin ili Medvedev - Rusima jedno te isto", gdje se podsjeća na Putinovu najavu da "zamijeniti mjesta" sa Medvedevim, i vratiti se u politiku nakon predsjedničkog mandata kao premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankete prestižnih agencija pokazuju da bi ostali kandidati, koji su "sustavno ignorirani od medija" mogli proći sljedećim rasporedom:  drugoplasirani trebao biti komunist Genadij Zjuganov sa 14-17 posto glasova, a trećeplasirani sa 13 do 14 posto vođa liberalnih demokrata Vladimir Žirinovski. Prema anketama na zdanjem će mjestu završiti "bezbojni" nezavisni kandidat Andrej Bogdanov, vođa minorne demokratske partije koja se uglavnom javlja oko izbora i predbacuju joj da ju je zapravo "izmislio" Kremlj.

Osim što među biračima prevladava osjećaj da nemaju u usporedbi sa Medvedevim što birati, birači žele kontinuitet Putinove vladavine, jer je za to vrijeme ostvaren gospodarski rast, pišu mediji.  Birališta još od četvrtka osigurava oko 450.000 policajaca, a uz njih još će oko milijun vojnika i specijalaca, spremnih za sprečavanje eventualnih nereda, terorističkih napada i slično.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara